nieuws

Komst Laufen doet Po Consultancy groeien Adviesgroep Sphinx Gustavsberg houdt omzet op stabiel niveau

bouwbreed

Door het succes van Po Consultancy is de omzet van Sphinx Gustavsberg (SG) in Nederland vorig jaar stabiel gebleven. Deze nieuwe adviesgroep verovert beetje bij beetje de door SG verwaarloosde institutionele markten als kantoren, hotels en ziekenhuizen. “We waren te consument gericht.” Door het samengaan met Keramik Laufen zal deze adviesgroep aanzienlijk worden versterkt en een belangrijke motor worden voor de groei van de nieuwe onderneming.

“Sanitair heeft bij architecten en poontwikkelaars nooit veel aandacht gehad. Je kunt het beschouwen als een sluitpost. Door de invoering van onder andere waterbesparende technieken en infraroodkranen wordt het interessant om goed over sanitair na te denken”, meent drs. Dick Visser, directeur Strategie en Organisatie van Koninklijke Sphinx Gustavsberg.

Aan de andere kant heeft de sanitairgigant verzuimd deze markt in een veel vroeger stadium aan te gaan boren. “Het hoefde eigenlijk niet, omdat onze verkopen via groothandelaren als Technische Unie (TU) en Snikkers liepen en we consument gericht waren. We gingen er vanuit dat de handel institutionele markten zou aanboren.” Visser wil niets horen over het feit dat de groothandel daar niet in is geslaagd. “We hebben nu een formule gevonden om samen met groothandel en installateur de institutionele markten te veroveren. Via een perfect marktsignaleringssysteem weten wij wat voor bouwpoen als kantoren, hotels, ziekenhuizen en woningbouw op de markt gaan komen. Wij doen het voorwerk door in een vroeg stadium aan te schuiven bij de architect, die het als positief ervaart als hij op het vlak van sanitair goed wordt geadviseerd. De groothandel doet dan de leveringen. Maar je moet dit nieuwe bedrijf zien als een investering op lange termijn.”

Laufen

Visser is nog niet in staat precies aan te geven wat de oprichting van het nieuwe bedrijf Laufen/SG voor consequenties heeft voor de adviesgroep. Nog voor het opzetten van een nieuwe onderneming is besloten het succesvolle concept over te hevelen naar de moeilijke markt Duitsland. “We zoeken mensen voor Duitsland en starten op korte termijn. Maar het mag duidelijk zijn dat door de inbreng van Duravit, dat deels in handen is van Laufen, dit nieuwe Duitse adviesbedrijf een goede start maakt. De basis zal breder worden.”

Zijn baas, J.B. van Vliet, is zeker dat de adviesgroep een belangrijke motor wordt voor de activiteiten in Nederland en Duitsland. “Er is steeds meer behoefte aan totaaloplossingen. Door de synergie tussen Sphinx en Gustavsberg zijn we in staat om naast goede adviezen ook een totaal pakket van produkten aan te leveren. Zo is de kennis van Wisa, die vorig jaar Sanitair Techniek Rosmalen geheel overnam, op het gebied van waterbesparende systemen ingebracht.”

Met behulp van computertechnologie ke architecten al ontwerpen maken van de toekomstige sanitaire voorzieningen in een hotel.

Reageer op dit artikel