nieuws

Doelen en academies R’dam gaan samen in een gebouw

bouwbreed

Het college van B en W van Rotterdam is akkoord met de bouwplannen bij de Doelen. Het gaat om een nieuwe congreszaal en vergaderzalen. In de nieuwbouw zullen tevens het Rotterdams conservatorium en de Dansacademie een plaats krijgen. De uitbreiding is ontworpen door architect Hoogstad.

De nieuwbouw aan het Kruisplein moet zowel de twee academies als de Doelen de nodige extra ruimte verschaffen. Door de koppeling van de op te richten Hogeschool voor Muziek en Theater Rotterdam (HMTR) aan de Doelen is de bouw van een nieuwe publiekszaal voor de academie niet meer nodig.

Daarnaast kan, aldus directeur T. Bloemkolk van de hogeschool gisteren in Rotterdam, eindelijk de zo belangrijke ‘kruisbestuiving’ tussen de dansers en de musici plaatsvinden. Momenteel zitten de twee academies in zes gebouwen, verdeeld over de stad, waardoor de samenwerking tussen deze twee muzen wat in het slop raakt.

Al eerder waren er plannen voor gezamenlijk huisvesting. Om die reden heeft de HMTR zich vorig jaar aangemeld als gegadigde voor de Kruispleinuitbreiding. Een door het bestuur van de school uitgevoerd locatie-onderzoek blijkt dat het samengaan met de Doelen een synergetisch effect zal hebben. Temeer omdat de Doelen de thuisbasis is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Geen subsidie

Congrescentrum de Doelen heeft ook al langer uitbreidingsplannen. Op de cultuur- en congresmarkt heeft zich de afgelopen decennia een aantal ontwikkelingen voorgedaan, aldus directeur Huub van Dael. Het gebouw heeft als congrescentrum steeds meer concurrentie gekregen van congresgebouwen die uitsluitend op deze functie zijn toegesneden. Zonder modernisering van de vergadervoorzieningen zullen inkomsten uit deze activiteiten dalen, waardoor er voor een gelijkblijvend cultureel aanbod meer gemeentelijke subsidie nodig is. En dat is eigenlijk niet de bedoeling, aldus wethouder Kombrink, want de Doelen is indertijd opgericht met het idee dat de commerciele activiteiten de financiele lasten van de cultuur dragen.

De gemeenteraad zal zich nog deze zomer over de plannen buigen.

Reageer op dit artikel