nieuws

Amerikanen bouwen zonnecentrale die ook ’s nachts werkt

bouwbreed

Het Amerikaanse ministerie voor energie ontwikkelt met een consortium onder leiding van Southern California Edison een zonne-energiecentrale die ook ’s nachts elektriciteit levert. Het systeem draagt de naam Solar Two en vergt in de komende drie jaar een investering van om en nabij 68 miljoen.

De centrale bestaat uit een toren waarop een stelsel van spiegels staat die zich automatisch op de zon richten. Het geconcentreerde zonlicht verhit een mengsel van natrium en kaliumnitraat tot 1050 graden Celsius. Door de hitte smelt het zout waardoor het in een soort bovenmaatse thermosfles stroomt. In deze ‘fles’ wordt water omgezet in stoom dat vervolgens een generator aandrijft. Het ligt in de bedoeling het vermogen van Solar two geleidelijk aan te vergroten tot 100 MegaWatt.

Reageer op dit artikel