nieuws

Utrechtse gemeenten lenen half miljard

bouwbreed

De gemeenten Utrecht, Houten en Vleuten-De Meern gaan gezamenlijk f. 500 miljoen lenen. Zij doen dat met een door de Bank Nederlandse Gemeenten opgezet ‘Medium Term Note’-programma, dat vergelijkbaar is met onderhandse leningen, maar overigens meer voordelen biedt.

Een Medium Term Note heeft als voordeel dat die wordt uitgegeven in de vorm van verhandelbare coupures van f. 1 miljoen. Dat maakt de lening ook interessant voor kleinere geldgevers.

Vanwege de betere verhandelbaarheid van de Medium Term Note en de grotere groep van potentiele geldgevers die wordt bereikt in zowel binnen- als buitenland, verwacht de Bank Nederlandse Gemeenten dat Utrecht, Houten en Vleuten-De Meern dit type lening ke afsluiten tegen een lagere rente dan bij de voor gemeenten tot nu toe gebruikelijke vorm van onderhandse geldleningen.

Woningbouw

De drie gemeenten staan voor een forse bouwopgave. De totale bouwtaak tot het jaar 2015 bedraagt ruim 50.000 woningen. Voor het jaar 2005 moet tweederde hiervan zijn gerealiseerd.

Door deze gezamenlijke opgave en ook vanwege de bestaande samenwerking hebben de drie genoemde gemeenten bewust gekozen voor een gezamenlijk MTN-programma.

De BNG arrangeerde eerder al dergelijke programma’s voor de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Reageer op dit artikel