nieuws

Renovent-HR wint 90% van warmte uit woning terug

bouwbreed

Brink Luchtverwarming heeft een warmteterugwinningsapparaat in ontwikkeling, de Renovent-HR, die 90% van de warmte uit de af te voeren lucht moet halen. Het is een gebalanceerd ventilatie-warmteterugwinning-systeem.

Er behoeft derhalve niet meer met raamroostertjes en dergelijke te worden gewerkt. De bedoeling is, dat het apparaat met de daarbij horende luchttoe- en afvoerkanalen en roosters volledig automatisch voor de ventilatie en warmteterugwinning zorgt, waarbij ongeveer 90% van de warmte moet worden teruggewonnen. Daarmee wordt een besparing op gas bereikt van ongeveer 450 m3 per jaar. Er is flink nagedacht over het apparaat Renovent-HR, dat overigens nog niet in de markt is. Er is een prototype van gemaakt, waarop octrooi is aangevraagd. Door het toepassen van gelijkstroomventilatoren gebruiken dit weinig energie. Het gebalanceerde ventilatiesysteem heeft de mogelijkheid de ventilatie zowel traploos te regelen tussen 0 en 250 m3 lucht per uur of in drie stappen van 225 m3 /h in hoogstand, 150 m3 /h in de laagstand en 90 m3 /h in de spaaarstand. De diverse filters zijn door de gebruiker en de onderhoudsmonteur gemakkelijk te bereiken. Het apparaat is 600 mm hoog en breed en heeft een diepte van 460 mm. Het weegt 25 kilogram. Volgens de fabrikant, Brink Luchtverwarming BV te Staphorst, komt het gebalanceerd ventilatiesysteem in het najaar op de markt.

Reageer op dit artikel