nieuws

Rekenmodel ontwikkeld voor hout-beton vloeren

bouwbreed Premium

Onderzoekers van TNO Bouw en de TU Delft hebben een rekenmodel ontwikkeld voor vloeren, die samengesteld zijn uit T-vormige elementen van hout en beton. Uit een vergelijking met proeven, die hebben plaatsgevonden bij de TU Karlsruhe in Duitsland, blijkt dat het rekenmodel goed voldoet.

Dat liet ir. M.L.R. van der Linden, werkzaam bij de TU Delft en TNO Bouw, weten tijdens het symposium over verdiepingsvloeren, gehouden door het Betondispuut van de Faculteit der Civiele Techniek van de TU Delft. Het model geeft echter nog geen uitsluitsel over het gedrag van hout-beton vloeren op de lange termijn. Daarvoor zal de TU Karlsruhe nieuwe proeven nemen, waarbij wordt nagegaan of het rekenmodel ook kruip goed beschrijft. Hoewel dus nog niet alles bekend is van hout-beton vloeren, zijn ze al wel toegepast, onder andere in een werk in de nabijheid van Karlsruhe, in de woningbouw in Zweden en onlangs ook bij een po in Nederland.

De combinatie van hout in de trekzone en beton in de drukzone heeft al een lange traditie. Er zijn op deze manier brugdekken in Canada uitgevoerd. In Polen werden in de jaren tachtig houten vloeren gerenoveerd met een betonnen dek, en in Nederland is de staalplaatbetonvloer, op een bestaande houten constructie aangebracht, geen onbekende.

Betonnen deuvel

Een vloer van houten planken op houten balken wordt bijna niet meer toegepast. Het heeft voordelen om de houten planken te vervangen door een betonnen vloer. Hij biedt sterkte en stijfheid, brandwerendheid en geluidsisolatie. Het gebruik van houten balken heeft ook bepaalde voordelen. Dikke houten balken zijn niet brandgevaarlijk, en hout vloeit niet in de trekzone (zoals staal).

Een gevoelig punt van de hout-beton vloer is de verbinding tussen de twee materialen. Van der Linden liet een verbinding zien, die bestaat uit een stalen staaf, waaromheen tot 30 mm in het hout een betonnen deuvel wordt gegoten. De deuvel vormt een geheel met het gestorte dek. Hij voorkomt, dat de stalen staaf in het hout verschuift.

Niet bekend

Tijdens het symposium werd niet alleen aandacht besteed aan de combinatie van hout en beton in verdiepingsvloeren. Ing. J.W.P. M. Brekelmans van TNO gaf een overzicht van de staalplaat-beton vloeren. Hij maakt deel uit van commissies, die nauw zijn betrokken bij de totstandkoming van Europese regels. De verschillende systemen en regels zijn duidelijk op een rij gezet in de syllabus, die aan de bezoekers van het symposium werd uitgereikt.

Grenzen

Een trend is de betonnen plaatvloer met ponswapening boven de kolommen. Niet iedere constructeur is even gelukkig met deze oplossing, omdat de mechanische eigenschappen van de constructie niet aan het uiterlijk zijn af te lezen. Ter plaatse van de ponswapening is de vloer even dik als in het midden van een veld. Dat heeft als voordeel, dat er altijd ruimte is voor leidingen aan de onderzijde. Men moet zich echter wel afvragen waar de grenzen liggen, vond prof. ir. H.W. Bennenk, bijzonder hoogleraar bij de TU Eindhoven. De constructeur moet rekening houden met de vervormingen, en niet alleen met de krachten. Over vloeren uit prefab elementen zei Bennenk, dat het niet zo zeer van belang is hoe de elementen zich gedragen, maar hoe de vloer als geheel zich gedraagt.

Reageer op dit artikel