nieuws

Noord-Holland staakt procedure herindeling Zwanenburg

bouwbreed

De provincie Noord-Holland staakt de procedure rond de herindeling van Halfweg-Zwanenburg. Dit gebeurt omdat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude vasthoudt aan de koppeling van deze procedure aan die van de grenscorrectie Houtrakpolder.

De provincie had in een eerder stadium Zwanenburg aan de gemeente Haarlemmerliede beloofd, op voorwaarde dat Haarlemmerliede het verzet zou staken tegen de annexatie door Amsterdam van de Houtrakpolder. Amsterdam wil die polder, waarvan het kunstenaarsdorp Ruigoord deel uitmaakt, hebben om de Afrikahaven te ke aanleggen. Haarlemmerliede ligt al vele jaren dwars. Enkele weken geleden zag het ernaar uit dat de kleine buurgemeente van Amsterdam overstag ging, in ruil voor Zwanenburg.

De gemeenteraad van Haarlemmerliede vond te elfder ure de toezegging van de provincie toch niet hard genoeg. Het gemeentebestuur zette de hakken opnieuw in het zand en beschuldigde de provincie van onbehoorlijk bestuur. Noord-Holland zou de grenscorrectie ten behoeve van Amsterdam louter en alleen willen doordrijven om te laten zien dat er voor snelle besluitvorming geen stadsprovincie nodig is.

Zware belasting

Volgens het provinciaal bestuur is een koppeling van de procedure rond Zwanenburg een te zware belasting van de grenscorrectie in de Houtrakpolder en zorgt die voor veel vertraging. Haarlemmerliede wordt opnieuw onder druk gezet door het staken van de procedure. De provincie streeft nog steeds naar het overhevelen van de Houtrakpolder naar Amsterdam per 1 januari 1997.

Ook Amsterdam heeft haast in verband met de Afrikahaven, waarvoor Ruigoord van de kaart zou verdwijnen. Dinsdag kondigde de gemeente aan geen referendum over de Houtrakpolder te willen. Dat kan als de gemeenteraad besluit om de grenscorrectie van het stempel “spoedeisend” te voorzien, waardoor het onderwerp onder een uitzonderingsartikel valt in de referedumverordening.

Over de besluiten rond Ruigoord zouden, volgens een woordvoerder van Amsterdam, opnieuw verzoeken tot een referendum ke worden gedaan.

Reageer op dit artikel