nieuws

Multifunctionele truck met kraan achterop

bouwbreed

MAN leverde onlangs aan het bedrijf Gebr. Oudejans BV te Zaandam een multifunctionele truck die niet alleen geschikt is voor zwaar grondverzet maar ook voor lichtere werkzaamheden en containertransport. Opvallend aan deze truck is de achterop geplaatste autolaadkraan.

De gebroeders J. en J.M. Oudejans zijn al ruim twintig jaar werkzaam in de aannemerij, het grondverzet en het transport van groenafval. Door dit veelzijdige karakter van de werkzaamheden zocht het bedrijf naar een transportmiddel dat ingezet kon worden bij alle typen werkzaamheden. Dit transportmiddel diende uitgevoerd te zijn als een gecombineerde kipper/containerauto die bovendien uitgerust was met een afzetbare kraan van voldoende capaciteit.

Voor de technische uitwerking van dit idee van dhr. J.M.Oudejans werd de MAN-VW-dealer Translast Bedrijfswagens aangezocht. Het resultaat van deze samenwerking eindigde logischerwijs in de aanschaf van een MAN-truck. van het type F90 28.322 in 6 x 6 uitvoering.

Afzetbare kraan

Voor de belading zorgt een HMF 10 ton/meter afzetbare autolaadkraan en dito laadbak. Anders dan gebruikelijk staat deze kraan echter niet direct achter de cabine maar is, met gebruikmaking van een apart frame op de achterzijde van het chassis geplaatst. Ondanks deze afwijkende plaatsing van de kraan kan door toepassing van een speciaal ontworpen koppelsysteem de MAN met een aanhangwagen worden gecombineerd. Bij een veelvuldig gebruik van de autolaadkraan werkt dit sterk kostenbesparend.

Solo is de F90 geschikt voor grondverzet en zonder kraan en laadbak is de auto inzetbaar voor het containervervoer dankzij het hier toegepaste NCH kabel-afzetsysteem.

Het afzetten van de kraan neemt slechts twee minuten in beslag. Hierbij wordt niet alleen de kraan maar ook het speciale frame verwijderd. Daarna is het volle laadvermogen van de F90 beschikbaar. Een tweede koppelsysteem maakt het bovendien mogelijk om ook in die configuratie met een aanhanger te werken.

De MAN F90 met een HMF 10 ton/meter autolaadkraan die, inclusief het frame, binnen twee minuten afgezet kan worden.

Reageer op dit artikel