nieuws

Half miljard van BNG voor woningbouw in Utrechtse gemeenten

bouwbreed Premium

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) gaat Utrecht, Vleuten-De Meern en Houten aan f. 500 miljoen helpen. Daartoe hebben de partijen vrijdag een overeenkomst getekend.

De gemeenten hebben het geld nodig voor de bouw van de 50.000 huizen tot 2015. Tweederde van dit woningbouwprogramma moet voor 2005 gereed zijn. De meeste woningen, 30.000, komen in de nieuwe stad Leidsche Rijn, op grondgebied van Utrecht en Vleuten. In Houten zal een wijk van ongeveer 7000 huizen verrijzen.

De BNG heeft een speciaal programma opgezet om middellange-termijnleningen aan de man te brengen. Kern ervan is dat de leningen worden uitgegeven in de vorm van verhandelbare coupures van f. 1 miljoen, wat aantrekkelijker is voor relatief kleinere geldgevers. Door de betere verhandelbaarheid van de coupures is het potentieel aan belangstellenden in binnen- en buitenland groter dan bij de gebruikelijke onderhandse leningen. De BNG, die optreedt als tussenpersoon, verwacht dat dit tot lagere rentes leidt.

Eerder gingen Amsterdam ( f. 1 miljard), Den Haag ( f. 1 miljard) en Haarlem ( f. 400 miljoen) soortgelijke overeenkomsten met de BNG aan.

Reageer op dit artikel