nieuws

Berlijn bouwt aan High-Tech-stad

bouwbreed Premium

Volgens burgemeester Eberhard Diepgen van Berlijn vormt de ontwikkeling van de ‘Wissenschafts- und Wirtschaftsstandorten Berlin-Adlershof’ (WISTA) het na de Potsdamer Platz grootste bouwpo van Berlijn.

Op een 76 hectare groot terrein aan de Rudower Chaussee komt de High-Tech-stad voor de sleuteltechnologieen van de 21e eeuw.

Ondanks vele problemen komt er schot in het plan. Van de gerealiseerde projecten is reeds 98 procent verhuurd. Geschat wordt dat nog DM 500 miljoen door private ondernemingen geinvesteerd moet worden.

Daarnaast is voor de ontsluitingen en infrastructuur nog eens een half miljoen DM voorzien. Deze komen hoofdzakelijk uit Rijks- en EU-bijdragen. Voor de technische infrastructuur is zo’n DM 120 miljoen nodig.

De belangrijkste, nog in voorbereiding zijnde poen zijn:

ù Het innovatiecentrum(IZ) voor milieutechnologie; kosten DM 161 miljoen. De architectenprijsvraag-procedure wordt binnenkort afgesloten. Start bouw begin 1996.

ù Het innovatiecentrum (IZ) voor systeemtechnologie vergt DM 1,2 miljoen. In 1999 moet het geheel zijn voltooid.

ù Voor het innovatiecentrum voor optiek en lazertechniek moeten nog drie nieuwbouwcomplexen worden gebouwd. De oplevering dient plaats te vinden in 1997 en de kosten bedragen DM 123 miljoen.

ù Het innovatiecentrum voor informatica investeert DM 27,2 miljoen voor verbouwing en uitbreiding. Toekomstige huurders zijn het instituut voor mathematiek en datenverwerking, drie instituten van de vakhogeschool voor techniek en economie alsmede 25 andere bedrijven.

ù Voor het informatie- en communicatiecentrum met bibliotheek, rekencentrum en kennisoverdrachtstichting is in eerste aanleg DM 25 miljoen uitgetrokken.

ù De Alexander-von-Humboldt-Stichting bouwt voor gastdocenten 30 wooneenheden ten bedrage van DM 8,2 miljoen. De ARWOBAU GmbH realiseert een hotel met 70 kamers, 60 appartementen en diverse congresruimten. Eind van dit jaar moet met de bouw worden begonnen.

Reageer op dit artikel