nieuws

Volkswagen Beetle: modern design voor vertrouwd silhouet

bouwbreed

Misschien komt hij pas zo rond de eeuwwisseling in produktie. Maar Volkswagen heeft het prototype van de toekomstige Nieuwe Beetle weer even voor het voetlicht willen halen. Tijdens de Automobielsalon in Geneve zal bij menig toeschouwer met weemoed de roemruchte Kever in herinnering zijn gekomen.

Al in oktober 1995 heeft Volkswagen tijdens de Tokyo Motor Show in Japan met het studiemodel Concept 1 een voorschot gegeven op wat een fabrikant verstaat onder een progressief design voor een vertrouwd silhouet. Met de presentatie van de nieuwe Beetle in Geneve blijkt echter hoe snel de visie op modern design, moderne technologie en optimale veiligheid zich ontwikkelt.

Wat de Nieuwe Beetle van het studiemodel onderscheidde was de bijzondere kleur – cybergreen pareleffect – en het opvallende glazen dak dat we ook vinden bij de Porsche Targa. Bij het openen van dit schuifdak verdwijnt de glazen overkapping in de achterkant van de auto onder de grote achterruit.

Onder de volledig ronde constructie van zowel het dak, de ramen, motorkap als de kofferbak gaan bij de Beetle echter onmiskenbaar de vertrouwde Kever-trekken schuil. Maar niet alleen uit nostalgische overwegingen werd de Beetle in Geneve met enthousiasme ontvangen. Vooral het ruime interieur, de ruim bemeten kofferbak die met het neerklappen van de rugleuningen van de achterbank in de wagen doorloopt alsmede de grote veiligheid welke zich onder meer vertaalt in toepassing van airbags voor- en opzij en standaard anti-blokkeersysteem waren argumenten waarvoor het publiek warm kon lopen.

De grote ruimte die de ontwerpers in de auto hebben ke realiseren is uiteraard ook in de uitwendige afmetingen terug te vinden. Met een lengte van 4,06 m, een breedte van 1,73 m en hoogte van 1,51 m is de Nieuwe Beetle bepaald geen kleine auto.

Als motorversies zullen stille dwars geplaatste lijnmotoren worden toegepast. Onder de motorkap van de in Geneve getoonde versie huisde een zuinige 1,9 l TDI motor met een vermogen van 81 kW (110) pk. Maar ook benzinemotoren staan voor de toekomstige nieuwe Beetle gepland. Overigens de naam Beever voor deze nieuwe Volkswagen is niet echt nieuw. In de Engels sprekende landen werd de vroegere Kever zo reeds genoemd.

Porsche Boxster

Van meer realiteit sprak in Geneve de introductie van de Porsche Boxster een tweepersoons sportwagen met een geheel eigen design. De sportief elegante auto is het resultaat van vier jaar ontwikkeling en testen, waarbij elk onderdeel aan deze Boxster opnieuw van de tekentafel is gekomen.

In de nieuwe Porsche ligt een watergekoelde vierkleps zescilinder boxermotor met een cilinderinhoud van 2,5 liter. Deze voor de achteras gemonteerde krachtbron levert een vermogen van 150 kW (204 pk).

De motorpositie zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling en soepel rijgedrag. Bovendien zijn op deze wijze twee volwaardige bagageruimten gecreeerd die goed toegankelijk zijn en met 260 liter voor een sportauto een ruime inhoud bieden.

De auto gaat medio dit jaar in Zuffenhausen officieel in produktie. De marktintroductie wordt eind oktober verwacht.

Reageer op dit artikel