nieuws

‘Overheid niet serieus bezig op milieumarkt’

bouwbreed Premium

“De overheid is nauwelijks nog een serieuze partner voor ons op de milieumarkt. Ze is niet consequent door elke keer maar weer de normen te verlagen. Op een aantal plaatsen mogen we al bouwen op vervuilde grond.”

Voor de voorzitter raad van bestuur van NBM-Amstelland, A Baar, is de maat vol. Net als vorig jaar gaf hij in een toelichting op de jaarcijfers 1995 de overheid er fors van langs. “Kent u dat Postbus 51-spotje met de spreuk, ‘een schoon milieu begint bij jezelf'”. Nu dat gaat op voor iedereen behalve voor de overheid zelf. Men is constant maar bezig met het verlagen van de normen.”

Een dag voordat Baar zijn cijfers toelichtte, accepteerde minister De Boer van VROM de bouw van huizen in Amsterdam op vervuilde grond. Het betekent voor bedrijven als Heidemij, Grontmij en NBM dat forse investeringen in grondreinigingsinstallaties zinloos zijn gebleken. Vorig jaar is men daarom bij de Haagse aannemer NBM-Amstelland begonnen met het temperen van de investeringen in de milieumarkt. Het resultaat voor belastingen van de groep Infrastructuur en Milieu is al verbeterd tot f. 8 miljoen ( f. 4,6 miljoen). Om toch iets van de milieu-investeringen terug te halen, zoekt men het in het buitenland. Het concern streeft naar strategische samenwerkingsverbanden om bijvoorbeeld vuilverbrandingsinstallaties buiten Nederland te ke afzetten.

Reageer op dit artikel