nieuws

Lek in riolering met nevel op te sporen

bouwbreed

Rod-O-Matic Nederland BV te Amsterdam introduceert een apparaat voor het opsporen van luchtlekken in rioleringen. Het apparaat bestaat uit een verwarmingselement en een vernevelaar. “We blazen de nevel in de riolering”, licht H. Schot van Rod-O-Matic toe. “Je ziet de nevel dan uit de lekkages komen. Het gaat niet om water-, maar om luchtlekken, waardoor stank vrij kan komen.

Met dit apparaat is het mogelijk om ‘stanklekken’ te detecteren.” De nevel is reukloos, maar goed zichtbaar. Er moet rekening mee worden gehouden, dat sommige rookmelders op de nevel reageren. Een vergelijkbaar apparaat werd al gebruikt voor het opsporen van lekkages in luchtkanalen.

Rod-O-Matic is gespecialiseerd in het onderzoeken van rioleringen van gebruikers, van de gootsteen tot aan het gemeentelijk hoofdriool. Daarbij kan ook gebruik gemaakt worden van inspectie met behulp van een video-camera. Dat kan ook bij rioleringen met een geringe diameter. “Wij gebruiken meestal een camera die in leidingen vanaf 7 cm past. Er zijn al camera’s met een diameter van 4,5 a 5 cm”, aldus Schot. Met een flexibele stok is de camera tot 40 m in het riool in te brengen. Als er een beschadiging, lucht- of waterlek wordt gevonden, kan Rod-O-Matic ook voor de reparatie zorgen. Andere activiteiten van het bedrijf zijn het ontstoppen van afvoeren, het reinigen van dakgoten en het leegzuigen van putten en vetvangers.

Reageer op dit artikel