nieuws

Heerenveen geeft boete voor illegaal bouwen

bouwbreed

De gemeente Heerenveen gaat mensen die illegaal bouwen bestraffen met een boete. Een speciaal daartoe benoemde bijzonder opsporingsambtenaar gaat er op toezien dat alle aannemers en particuliere bouwers zich aan de bouwregels houden. Doen ze dat niet dan mag de ambtenaar een boete uitschrijven. Met dit lik-op-stuk-beleid wil de gemeente het beeld wegnemen dat illegale bouwsel achteraf makkelijk ke worden gelegaliseerd.

“Veel mensen bouwen illegaal in de wetenschap dat de bouwsels toch wel mogen blijven staan”, weet Henk Hanema, ambtenaar Bouwtoezicht bij de gemeente Heerenveen. Hij is benoemd tot bijzonder opsporingsambtenaar. “Het lik-op-stuk-beleid is bedoeld om een stukje rechtsongelijkheid weg te nemen. Mensen die te goeder trouw bouwen zijn verplicht zich aan allerlei regels te houden. Illegale bouwers omzeilen deze regels. In negentig procent van de gevallen werden hun bouwsels achteraf gelegaliseerd. Daar willen we wat aan doen.”

Reageer op dit artikel