nieuws

Financiele steun voor noordelijk vlaspo

bouwbreed Premium

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) steekt f. 650.000 in het vlaspo Eco Fibre Products (EFP) in het Friese Wieuwerdpo. De provincies Flevoland en Friesland stellen een achtergestelde lening van elk f. 150.000 beschikbaar. Het po begint met 22 akkerbouwers en 840 hectare vlas nog dit najaar.

Het geld wordt geinvesteerd in het opzetten van een produktielijn van vlasdekens voor woningisolatie. De isolatiedeken van vlas is verder verfijnd en er zijn inmiddels afzetmarkten aangeboord. Het gaat dan met name om vlasdekens als vervanger van glas- en steenwoldekens in de houtskeletbouw, massief houtbouw, dakdozen, gevelelementen, scheidingswanden en plafondsystemen. De verwachting is dat binnen drie jaar minimaal 3000 hectare vlas per jaar kan worden verwerkt. Het vlas wordt in eerste instantie geleverd door telers in Friesland en Flevoland. Op termijn komen daar mogelijk ook telers uit Groningen en Drenthe bij, waarmee een contract wordt afgesloten.

Garantie

EFP heeft de wind in de rug dankzij de contacten met de Duitse handelsonderneming Steiner GmbH uit Flintsbach. Die staat de komende tijd garant voor een flinke afname van isolatiedekens, die onder de merknaam Isovlas worden verkocht. Het bedrijf verwacht op korte termijn zelfs een explosieve groei in Duitsland en heeft nu al een groot deel van het Duitse marktsegment in handen.

Het bedrijf heeft een paar procent van de aandelen in EFP. De grootste aandeelhouder is de NOM.

Om het aanbod uit te breiden naar 3000 hectare verwachten de initiatiefnemers dat het noodzakelijk is om 2 procent van de totale isolatiemarkt van de bouw in handen te krijgen.

De initiatiefnemers gokken daarbij op de isolerende en akoestische eigenschappen van de vlasdeken, die volgens EFP beter zijn dan die van glaswol en steenwol. Verder zorgt het vlas voor een aangenamer binnenklimaat omdat ze warmtebufferend en vochtregulerend zijn.

De grootste groei van de vlasdeken wordt, zo verwacht EFP, veroorzaakt door de steeds hoger wordende kosten voor produkten die niet op natuurlijke basis worden geproduceerd. De kostprijs van deze milieu-onvriendelijke produkten wordt steeds hoger vanwege de heffingen op bijvoorbeeld de afvoer. Gecombineerd met de toenemende belangstelling voor het bouwen van ecologische woningen en het stimuleringsbeleid dat de overheden hierin voeren, is er veel toekomst voor vlas, zo verwacht EFP.

Reageer op dit artikel