nieuws

Documentaire over A’dams Betondorp

bouwbreed

De VPRO wijdt op zondagavond 5 mei een tv-documentaire aan de vooroorlogse nieuwbouwwijk Betondorp in Amsterdam. Deze wijk werd in de twintiger jaren gebouwd met als uitgangspunt goede en betaalbare huisvesting voor de arbeider. Cineast Martin Grootenboer vertelt in de film de geschiedenis van Betondorp en haar bewoners.

Het Ajax-stadion ‘De Meer’ is al jarenlang het meest bekende bouwwerk in Betondorp. Nu de club straks naar het nieuwe Arena-stadion in Zuidoost-Amsterdam verhuist, wordt Betondorp weer gewoon dorp. Zonder dat Betondorp direct economisch afhankelijk is van Ajax, geeft de beroemdste club van Nederland er een zekere allure aan, zo blijkt uit de film.

Grootenboer schetst via een portret van een drietal ooms een beeld van een verdwijnende generatie die is opgegroeid in Betondorp en met Ajax. Johan Cruyff is de beroemdste persoon die deze wijk ooit voortbracht. De documentaire wordt uitgezonden op Nederland 3 (21.39 uur) en duurt 60 minuten.

Reageer op dit artikel