nieuws

Amsterdam ontslaat ambtenaar van het grondbedrijf

bouwbreed

De gemeente Amsterdam heeft een ambtenaar van het Grondbedrijf ontslagen wegens handelingen die in strijd waren met zijn status van ambtenaar. De man was voor zijn werk voornamelijk actief op de wallen en de Zeedijk in de Amsterdamse binnenstad.

Tegen de man loopt nog een onderzoek van de recherche. Eerder onderzocht het Grondbedrijf zelf zijn handel en wandel en ging de gemeentelijke accountantsdienst zijn handelingen na. De ambtenaar stond al sinds oktober op non-actief, hangende een onderzoek naar subsidiefraude door ondernemers op de Zeedijk.

Volgens de woordvoerder was een klacht van een winkelier op de Zeedijk die beweerde dat de ambtenaar steekpenningen had aangenomen, de aanleiding voor het interne onderzoek. De beschuldiging was niet hard te maken, maar was volgens de woordvoerder wel aanleiding voor een waarschuwing.

Kort daarna bleek dat de man zich had ingekocht in een Chinese im- en exportfirma waarvoor hij eerder een verbouwingssubsidie regelde. In het rapport van de commissie Van Traa noemen de criminologen Fijnaut en Bovenkerk hem “de ambtenaar die namens het gemeentelijk Grondbedrijf onderhandelde met de penose”.

De man liet zich volgens de deskundigen graag feteren door de onderwereld.

Reageer op dit artikel