nieuws

Zonnecollector is een met opslagvat

bouwbreed Premium

Inventum heeft een zonneboiler op de markt gebracht waarbij de zonnecollector en opslagvat een geheel vormen.

De absorber en de opslagtank worden in een omkasting op het dak geplaatst. Dat spaart ruimte onder het dak uit, die anders nodig is voor het onderbrengen van het wateropslagvat. De Solution, zoals de combinatie heet, werkt volgens het heatpipe- of pijp-in-pijp-systeem.

De binnenste buizen dienen als opslagtank voor het warme water. De buitenkant van de buitenste buis wordt verwarmd door de zonnestralen. De ruimte tussen binnen- en buitenbuis is vacuum gemaakt, waardoor de opslagtank van buizen als een thermoskan is geisoleerd. De buitenste buis is voorzien van een speciale laag. Deze maakt het mogelijk de zonnestralen effectief om te zetten in warmte.

Transporteren

Om de warmte te ke transporteren, zit tussen de buizen een beetje water, dat echter niet in aanraking komt met de binnenbuizen. Daardoor koelen deze laatste niet af.

Als nu de buitenbuis wordt verwarmd, verdampt het aanwezige water tussen de buizen. De waterdamp condenseert op de buitenkant van de binnenbuis, waarbij warmte vrijkomt, die wordt overgedragen aan het water van de binnenbuizen of het opslagvat.

Om het rendement van de Solution te verhogen is de binnenkant van de buitenbuis voorzien van capillairen, waardoor de verdamping wordt bevorderd.

De Solution is voorts opgebouwd uit twee modules van 70 liter elk. In elke module zijn vier pijpsystemen opgenomen.

De modules van Inventum BV te Bilthoven zijn naar behoefte (gezinsgrootte) uit te breiden. De besparing die ermee valt te behalen op aardgas ligt gewoonlijk tussen de 170 en 210 m3 per jaar. Inclusief water weegt een Solution-eenheid 280 kilogram.

Reageer op dit artikel