nieuws

Mini-compressors bouwen mee aan grootste kantoor

bouwbreed Premium

Momenteel wordt in Frankfurt am Main het hoogste kantoorgebouw van Europa gebouwd. Uit milieuoverwegingen maakt men hier veel gebruik van kleine machines, waaronder de mini-compressor DS 15 van Mannesmann Demag.

In het financiele ‘wijk’ van Frankfurt am Main wordt momenteel de bouw gerealiseerd van het hoofdkantoor van de Frankfurter Commerzbank. Als dit werk in mei van het volgende jaar wordt opgeleverd zal de hoogste kantooretage zich op 190 meter hoogte bevinden. De hoogte van het totale gebouw, inclusief een antenne-inrichting, bedraagt 298,74 meter. Het gebouw zal plaats bieden aan 2.400 medewerkers die verdeeld worden over 45 kantooretages. Het gebouw zal worden uitgevoerd in staalskeletbouw.

Op grond van de hier geldende bouwvoorschriften dient hier de geluidsoverlast tot een minimum beperkt te worden. Derhalve treft men hier naast het onontbeerlijke grotere materieel een grote hoeveelheid kleinmaterieel. waaronder een opvallende hoeveelheid mini-compressoren. Deze worden voornamelijk ingezet bij montagebouw en de installatie.

Een belangrijke plaats onder dit materieel wordt ingenomen door de mini-compressor DS 15 van Mannesmann Demag. Met deze compressor ke, vooral in nauw bemeten ruimten, drukluchtgereedschappen met een hoge arbeidscapaciteit een goed alternatief bieden t.o.v. de inzet van elektrisch gereedschap.

De DS 15 is klein en zeer compact gebouwd en heeft een eigen gewicht van 160 kg. Desondanks produceert dit compressortje een drukluchthoeveelheid van 1,4 m3/min. Het drukbereik heeft waarden welke liggen tussen de 5 en 8 bar. De DS 15 wordt hier ingezet voor het gebruik van slagschroevendraaiers, pneumatische beitels en -hamers, kleine boorhamers, pneumatische scharen, verfpistolen blaasinrichtingen etc. Tevens kan de compressor worden gebruikt voor injectiemethoden zoals bij voegafdichtingen.

Uitvoering

De compressor is uitgerust met een Honda benzinemotor die een vermogen levert van 12 kW. Deze motor is voorzien van een elektrische starter en van een traploze toerentalregeling. De brandstoftank heeft een inhoud van 20 liter en is afneembaar, hetgeen het afvullen een stuk eenvoudiger maakt. Gescheiden luchtfilters voor motor en compressor staan borg voor een langere levensduur. De schroefcompressor is van het olie-ingespoten type terwijl de onderhouds- en smeerpunten eenvoudig toegankelijk zijn.

De kleine DS 15 compressor heeft vele toepassingsmogelijkheden.

Reageer op dit artikel