nieuws

‘Kappen zeker, maar aanplant is aan God’

bouwbreed

“Tebang, Pasti. Tanam, Insya Allah” (Kappen, zeker. Aanplant is aan God). Dat is zo ongeveer de opvatting van de machthebbers die gaan over het Indonesische bosbeheer. Van ’s werelds grootste houtexporterende landen hebben vooral Maleisie, Indonesie en ook Canada een slechte reputatie op het gebied van bosbeheer.

Om het imago op te vijzelen besteden deze landen grote bedragen aan promotie in de hout consumerende landen. Dat staat in het rapport ‘Bosbeheer in Indonesie’. Dit rapport gaat in op de promotie-activiteiten van de Indonesian Forestry Community (IFC).

De IFC is een soort kartel van de Indonesische houtindustrie. De voorzitter van de IFC is Mohammad Bob Hasan. Hij is eigenaar of mede-eigenaar van 75 bedrijven, waaronder hout-, chemie- en elektronica bedrijven. Hij is tevens lid van het Indonesische parlement. Hij staat volgens het rapport te boek als een van de meest invloedrijke houtbaronnen. Om een voorbeeld te geven: In 1994 heeft het IFC minstens f. 38 miljoen besteed aan een wereldwijde campagne om de ‘verantwoordelijkheid waarmee Indonesie zijn bossen beheert’ te benadrukken.

In het rapport, een gezamenlijke inspanning van de Vereniging Milieudefensie, Novib, Both ENDS, Stichting Greenpeace Nederland, Indonesisch Documentatie en Informatiecentrum (INDOC) en Skephi Support Office, luidt de conclusie dat het IFC zich bedient van onjuiste en misleidende argumenten.

De Indonesische bossen worden beduidend minder goed beheerd dan de IFC wil doen geloven. Sinds de jaren veertig is meer dan 30 miljoen hectare tropisch bos verdwenen uit het land met een oppervlakte van 190 miljoen hectare.

Het rapport is te bestellen bij de Vereniging Milieudefensie te Amsterdam, telefoon 020-6 221 366-fax 020-6275 287.

Reageer op dit artikel