nieuws

Israel bouwt ‘het kleine Holland’

bouwbreed Premium

De afgelopen jaren werd in de Israelische kranten door lokale aannemers al geadverteerd voor een ‘Bait-Hollandi’ (Hollands huis; d.w.z. een schuin dak met rode dakpannen) en een ‘Rechov Hollandi’ (Hollandse straat) in de havenplaats Haifa. Nu wordt zelfs reclame gemaakt door een bouwbedrijf in Ramle (25km ten zuiden van Tel-Aviv) voor een nieuwe wijk onder de naam ‘Holland Ha-ktena’ (‘het kleine Holland’).

De straten in deze wijk zullen, aldus de advertentie, gebouwd worden in de Hollandse stijl met onder andere kleine hofjes, veel groenvoorziening en een eigen parkeerplaats. Elk huis zal een eigen kleur krijgen, een ommuurd tuintje en uniek in Israel: een achteringang. Tachtig procent van de Israelische huizen heeft een plat dak, nog beinvloed door de enorm populaire ‘Bauhaus’-stijl uit de jaren dertig.

Reageer op dit artikel