nieuws

Hertaxatie woningen kost eigenaren geld

bouwbreed Premium

De hertaxaties van woningen op basis van de nieuwe wet Waardering onroerende zaken drijft de inkomstenbelasting voor een op de vier huiseigenaren met f. 400 tot f. 700 op. Dat raamt de vereniging Eigen Huis in een brief aan de Kamercommissie voor Financien. Dit effect ligt aan het huurwaardeforfait, de inkomensbijtelling voor de belastingen die huiseigenaren moeten plegen. Het huurwaardeforfait wordt afgeleid van de taxatie door de gemeentelijke taxateur.

Die verhoging komt bovenop de verhoging van de gemeentelijke aanslag onroerende zaakbelasting met enkele honderden guldens. Eigen Huis baseert zich bij de eerste ramingen op de ervaringen in enkele gemeenten die als eerste de hertaxatie hebben afgerond.

De vereniging wijst de commissie er op dat het uitgangspunt bij de behandeling van de wet was om de belastinginkomsten niet op te schroeven. Dat gebeurt dus toch. Daar komt bij dat de huizenprijzen al sinds 1990 meer stijgen dan de huren. Alle reden dus voor een forse verlaging van het huurwaardeforfait, meent Eigen Huis.

Reageer op dit artikel