nieuws

Heerlen wil nieuw ‘bestekklaar’ plan voor Glaspaleis

bouwbreed

De gemeente Heerlen wil het Bouwfonds Vastgoedontwikkeling in Eindhoven een ‘bestekklaar’ nieuw plan laten ontwikkelen voor het monumentale ‘Glaspaleis’ in het centrum van Heerlen. Het gebouw moet zoveel mogelijk in de oude staat worden hersteld. De plannen die de architecten Jo Coenen uit Maastricht en Wiel Aretz uit Heerlen afzonderlijk opstelden zijn te duur of voldoen niet aan de eisen van de toekomstige gebruikers. Dit zijn culturele instellingen zoals de Stichting Hee-Art, de muziekschool en een filmhuis.

Coenen wil hiervoor een forse uitbreiding van het gebouw op de begane grond doorvoeren; Aretz denkt het ruimteprobleem op te lossen door een interne verbouwing. Heerlen heeft ook haar twijfels over het financieel plaatje dat aan het plan Arets hangt.

B en W stellen de gemeenteraad, die binnenkort vergadert, voor het Glaspaleis als een ‘majeurpo’ te bestempelen en zo alvast een principe uitspraak te doen. De raad kan dan later alsnog beslissen of de plannen worden uitgevoerd. Door het Bouwfonds Vastgoed het plan te laten ontwikkelen ‘ontwijkt’ Heerlen een Europese aanbesteding voor onder andere de keuze van een architect. Heerlen wil op grond van het nieuwe plan miljoenen aan subsidies binnenhalen.

Het Glaspaleis werd enkele jaren geleden aangekocht door een Zweedse belegger. Momenteel is alleen de begane grond en het souterrain ten dele in gebruik.

Reageer op dit artikel