nieuws

Gelderland wil geen dwang achter Betuwelijn

bouwbreed Premium

De provincie Gelderland wil dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet nu al dwang gebruikt om de toekomstige aanleg van de Betuwelijn veilig te stellen. Dat bleek vrijdag in Den Haag tijdens een zitting van de Raad van State.

Bij de Raad stond het tracebesluit van de Betuwelijn centraal dat het ministerie binnenkort bekend wil maken. Door dat besluit kan het ministerie de betreffende gemeenten dwingen een keuze te maken tussen wel of niet meewerken aan de lijn, bijvoorbeeld door het wijzigen van bestemmingsplannen. Het ministerie kan op basis van de antwoorden inventariseren welke gemeenten dwarsliggen en welke niet.

Binnen zeven weken moeten de gemeentebesturen aangeven of zij wel of niet meewerken. Bij een weigering kan de regering dan door een ‘aanwijzing’ alsnog medewerking afdwingen. De provincie Gelderland, zo bleek bij de Raad, vindt het te vroeg om de gemeentebesturen nu al tot een keuze te dwingen. Eerst moet de Raad van State alle bezwaren tegen de Betuwelijn behandelen en daarover definitief uitspraak doen, aldus Gelderland.

De behandeling van alle bezwaren wordt in mei of juni verwacht. De Raad van State zal voor deze monsterzitting ten minste drie dagen reserveren en uiterlijk aan het eind van dit jaar met de definitieve uitspraak komen. De uitspraak over het tracebesluit volgt op 4 maart.

Reageer op dit artikel