nieuws

Coalitie verdeeld over wettelijk recht op deeltijdarbeid

bouwbreed Premium

De coalitiepartijen zijn verdeeld over het nut van een wettelijk recht op deeltijdarbeid. Een wetsvoorstel van Rosenmoller (GroenLinks) kan rekenen op de steun van PvdA en D66, maar niet op die van de VVD. Omdat ook het CDA tegen is, zal de stem van de kleinere partijen in de Tweede Kamer de doorslag moeten geven.

Dit blijkt uit de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel om voltijdwerkers een wettelijk recht te geven om tegen inlevering van loon minder uren per week te gaan werken. Dit moet een betere verdeling van het beschikbare werk mogelijk maken en daardoor een bijdrage leveren aan het bestrijden van de werkloosheid.

Het CDA en de VVD zijn tegen, omdat zij menen dat ook zonder wettelijke regeling sprake is van een flinke groei van het aantal deeltijdbanen. Bovendien creeert een wettelijk recht ongelijkheid tussen werknemers en werkgevers. Werknemers krijgen immers de vrijheid om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te veranderen. PvdA en D66 zijn voor omdat de maatregel goed is voor de werkgelegenheid, en omdat het een logisch gevolg is van een toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Het wetsvoorstel van Rosenmoller komt halverwege de maand maart in de Tweede Kamer aan de orde.

Reageer op dit artikel