nieuws

Vloerverwarming maakt radiatoren overbodig

bouwbreed

G. de Boer introduceert op de VSK zijn Polytherm vloerverwarming. Het systeem is even snel aan te leggen als een traditioneel verwarmingssysteem met radiatoren. Opmerkelijk is ook, dat bij dit systeem in veel gevallen radiatoren geheel achterwege ke blijven.

Door de specifieke opbouw van het systeem valt bijvoorbeeld een tegelvloer in ongeveer 35 minuten op temperatuur te brengen. Dat komt onder andere door zijn geringe opbouwhoogte. Voor het vloerverwarmingssysteem is slechts 50 mm nodig. De ondervloer waarop het systeem wordt aangebracht dient vlak en stabiel te zijn. Eerst wordt een kunststoffen randstrook aangebracht. Hierop worden na verwijdering van de beschermlaag van de de randstrook, de geprofileerde Polydynamic platen voor de verwarmingsleidingen gelegd en vastgedrukt. Dan volgen in een hoog tempo de andere Polydynamic platen. Deze zijn eenvoudig in elkaar te klikken. Het passend maken van de platen is vlot te realiseren met behulp van een Stanley-mes. De platen zijn gemaakt van gerecycled kunststofmateriaal. Na het aanbrengen van de platen zijn de Polydynamic PEXc leidingen volgens een vooraf bepaald patroon in de ruimten tussen de noppen in te lopen. Deze watervoerende leidingen zijn voorts aan te sluiten op een regelunit, die met twee schroeven aan de wand is te bevestigen.

Hoofdverwarming

Door de snelle opwarmtijd kan het Polydynamic-systeem als hoofdverwarming dienst doen. Met een transmissieberekening is de haalbaarheid van het systeem als hoofdverwarming vlot te bepalen. Elke vloerbedekking blijft toe te passen. Met het verwarmingssysteem van Technisch Handelsbureau G. de Boer BV te Utrecht valt volgens dit bedrijf tot wel 10% op energie te besparen ten opzichte van traditionele verwarming. Dit komt doordat een betrekkelijk lage vloertemperatuur, namelijk tot maximaal 29 gr. C, nodig is, zonder dat dit ten koste gaat van behaaglijkheid. Gewoonlijk ligt de temperatuur van vloerverwarming, afhankelijk van de plaats waar ze wordt toegepast, tussen de 19 en 20 gr. C. Globaal wordt bij elke graad stookwarmtebesparing 6% op energie bespaard. Het vloerverwarmingssyteem is in principe op elke cv-installatie aan te sluiten en ook op stadsverwarming. Indien het vloeroppervlak dat door middel van het Polydynamic-systeem moet worden opgewarmd groter is dan 40 m2, of langer dan 8 meter, dan dienen er dilataties te worden voorzien. Het systeem is op een soortgelijke manier ook in wanden toe te passen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels