nieuws

Te veel winkelplannen voor Zuidlimburgse gemeenten

bouwbreed

De Limburgse Oostelijke Mijnstreek moet een eenheid vormen bij het opstellen en uitvoeren van winkelplannen en elkaar niet beconcurreren. Deze kritiek heeft R. Kroese van het buro Consultants Kolpron in Rotterdam, dat in opdracht van de gemeente Heerlen een onderzoek doet naar de beste winkelontwikkeling in de Oostelijke Mijnstreek (Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf). Alle vier de gemeenten willen het winkelareaal uitbreiden.

Kroese zegt verder dat de gemeenten en planontwikkelaars niet in de gaten hebben welke uitbreiding het grootwinkelareaal in het Duitse grensgebied momenteel ondergaat. “In het Duitse Ubach-Palenberg wordt dit jaar, op een terrein van 20.000 m2, een winkelcomplex geopend, dat een directe bedreiging voor de winkels in Waubach en Landgraaf is. Toch zijn in Landgraaf plannen voor de uitbreiding van het winkelcentrum ‘Op de Kamp’ met 5000 m2.”

In de grensgemeente Herzogenrath is bouwvergunning verleend aan de Duitse marktketen AVA, voor de bouw van een zelfbedieningswarenhuis. Ook Wohnwelt Pallen in Aken, de enige concurrent van Woonboulevard Heerlen, breidt met 5000 m2 uit. Kolpron wijst ook op de zuigkracht van het Belgisch winkelcomplex Genk en het winkelcentrum in Oberhausen dat straks wordt geopend en de winkels in het grensgebied van Nederland bedreigt.

Reageer op dit artikel