nieuws

Kooi-Aap Z heftruck met opklapbare wielarmen

bouwbreed

Voor de distributie van bouwmaterialen op een bouwplaats is de drie-wiel aangedreven Kooi-Aap Z meeneemheftruck een van de betere oplossingen.

Bij het gebruik van de Z-truck in combinatie met een lege werden echter door het gewicht van de Kooi-Aap de rij-eigenschappen van de aanhanger negatief beinvloed. Door het ontbreken van voldoende ruimte achter de achteras voor de wielarmen van de meeneemheftruck, stak de Kooi-Aap Z ver naar achteren uit. Dit had tot gevolg dat een relatief sterke hefwerking ontstond die vaak gecompenseerd werd door een ruimtevergend contragewicht van 500 a 600 kg.

Kooi BV uit Vrouwenparochie heeft de oplossing gevonden door de wielarmen opklapbaar te maken. Hierdoor hangt de meeneemheftruck nu vlak tegen de laadruimte, dus zo dicht mogelijk op de achteras. Zo komt er 60 tot 80% meer druk op de vooras.

De resterende 20 tot 40% wordt gecompenseerd door o.a. het reservewiel voor de achteras te bevestigen en de lege pallets en kisten voor in de aanhanger te plaatsen. Dit verhoogt de stabiliteit van de lege aanhanger, waardoor weer goede rij-eigenschappen worden verkregen.

Het opklappen van de wielarmen gebeurt hydraulisch. Dankzij de opklapbare wielarmen kan de bandenmaat 23 x 8,5-12 (580 mm diameter) worden meegenomen op de aanhangers en opleggers. De drie-wiel aangedreven Kooi-Aap Z met opklapbare wielarmen is leverbaar met de bandenmaten 18 x 7-8, 21 x 8-9 en 23 x 8,5-12.

Reageer op dit artikel