nieuws

Koninklijk houtimporteur Cees Boogaerdt: ‘Stoffig imago van onze branche is onterecht’

bouwbreed

“De houthandel heeft ten onrechte het imago dat het een stoffige bedrijfstak is. Voor ons werk gaan we de gehele wereld over. We kopen bomen uit landen als Afrika, Frankrijk en Latijns-Amerika. Bij de aflevering aan klanten, de aannemer, wil deze ook nog eens de beste adviezen. Wie durft dan nog te zeggen dat de houthandel saai is.”

Met groot enthousiasme praat Cees Boogaerdt, directeur/eigenaar van Koninklijke Boogaerdt Groep, over zijn werk in de houthandel en de verwerking van het geimporteerd hout tot planken en palen. “De kunst is om ervoor te zorgen dat de aan- en afvoer constant is, zodat dat de voorraad niet al te groot wordt. De meest geimporteerde boomsoorten zijn gerelateerd aan de dollar. Dus als de koers daalt en ik heb een te grote voorraad, dan kost mij dat geld, soms veel geld. Door deze ontwikkeling hebben de importeurs van hout een erg moeilijk jaar achter de rug. Wij kwamen in de plus door het hebben van een goede organisatie die efficient werkt.”

Concurrent Houtgroep Nederland dook mede vanwege de valutaproblematiek fors in de rode cijfers. Doordat de voorraad zachthout moest worden afgewaardeerd werd een winst van f. 2,3 miljoen in 1994 omgebogen in een verlies van f. 2 miljoen. Boogaerdt verwacht net als de directie van Houtgroep Nederland dat 1996 zich positief zal gaan ontwikkelen.

Dollar

Boogaerdt beaamt dat hij wel eens een slapeloos nachtje heeft gehad als de dollar weer in een vrije val kwam. “Maar door deskundige inkoop hebben we ons ke behoeden voor al te veel problemen. Maar het blijft moeilijk omdat de gemiddelde levertijd rond de 6 maanden ligt. Tevens moeten we ook nog eens weten hoe de vraag zich zal gaan ontwikkelen.”

Om de grillen van de dollar enigszins op te vangen heeft men ook een gewoon magazijn met onder andere plaatmateriaal voor met name de aannemer. Want de trend dat bouwers steeds minder eigen magazijn houden, is in het voordeel van deze houthandelaar. Boogaerdt: “Door ze ook nog eens goed advies te geven, of door hun problemen op te lossen proberen we de aannemer aan ons te binden. Kennis en voorraad dat is onze kracht.”

Woudreus

Als sinds 1777, zo meldt de simpele bedrijfsfolder, is de Houthandel Boogaerdt, actief in de houtbranche en sinds 1811 werkt men vanuit het Krimpen aan de Lek. Aan het water en de dijk gelegen heeft men een moderne zagerij/schaverij, magazijnen en het hoofdkantoor. In de zagerij wordt juist door twee medewerkers een enorme woudreus in planken gezaagd. In een zaaggang wordt de boom in de lengte doorgezaagd, en maakt een aantal ‘kloofzagen’ – horizontale zaagbladen – er planken of balken van.

“Onze klanten komen naast de aannemerij ook uit de scheeps- en jachtbouw”, zegt Oscar Smeets, directie-secretaris van Boogaerdt, snoeihard om boven het gezaag uit te komen. “Wat nu wordt gezaagd is voor de natte bouw. Het is hout waarmee beschoeiingen ke worden gemaakt. Voor de natte bouw leveren we ook op maat gezaagd hout voor bruggen en sluizen. Daarnaast richten we ons met gewoon hout op de aannemerij en via onze specialisatie beleveren we de scheeps- en jachtbouw. De specialisten zijn ook in staat om kozijnen te maken.” Het verzagen van de boom is een uiterst ingenieuze klus. Om zoveel mogelijk rendement uit een stam – de prijs van een kuub loopt in de honderden guldens – te halen, moet de zager veel ruimtelijk inzicht hebben. De mens haalt een niet te evenaren rendement van 60 tot 65 procent.

Vakmensen

Het blijkt voor het bedrijf erg moeilijk om aan goede zagers te komen. In het verlengde daarvan baart het tekort aan algemeen vakbekwaam personeel Cees Boogaert zorgen. “Een keer mis zagen kost handen vol geld. Hout is redelijk complex en pas na jaren heb je de materie onder de knie. Alle mensen hebben hier het vak geleerd. Het probleem is dat er zo weinig jonge mensen het houtvak in willen, terwijl het een boeiende bedrijfstak is. Via Centrum Hout lopen hele goede opleidingsprogramma’s.”

De toekomst van deze niet al te grote houthandelaar aan de dijk ligt besloten in de specialisatie naar houtsoort. Boogaerdt: “Het voordeel is dat de grote handelaren steeds algemener worden. Door onze specialisatie naar houtsoorten ke we Oregon Pine, Azobe, Pitche Pine verwerken. Niet veel handelaren ke dat meer.”

Reageer op dit artikel