nieuws

Kohnstamm: alleen geld voor twee experimenten in grote steden

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Kohnstamm ziet voorlopig geen mogelijkheden voor meer kansenzones dan de twee waarmee het kabinet wil experimenteren. Dat zei hij tijdens een werkbezoek in Utrecht.

Er is volgens hem simpelweg geen geld om meer van zulke gebieden aan te wijzen. Met kansenzones wil het kabinet de bedrijvigheid in de arme wijken stimuleren. Gunstiger belastingfaciliteiten en soepeler regels moeten kleine bedrijven verleiden om zich in een achterstandsbuurt te vestigen, of er te blijven. De grote steden zien brood in het idee en willen daarom veel meer kansenzones.

Twee poen

In het voorstel van Kohnstamm ke alle vier de grote steden plannen indienen. Hij honoreert er vervolgens twee. De staatssecretaris: “Alle steden zijn mij even lief. Maar er was op de begroting slechts ruimte voor twee poen. Mijn idee is dan: laten we er in vredesnaam mee beginnen.” In de kansenzones zal de overheid onder meer ruimhartiger omspringen met milieuvoorschriften. Maar, zo benadrukte Kohnstamm, “het is beslist niet de bedoeling: laat maar waaien”. Aan de wet wordt in de kansenzones niet getornd, wel komt het snoeimes tevoorschijn als blijkt dat ergens “de ene uitvoeringsmaatregel op de andere is gestapeld”. Uit onderzoek van het ministerie van VROM blijkt dat daar te vaak sprake van is.

Reageer op dit artikel