nieuws

Hines-groep voldoet aan hoge eisen in het Parijse

bouwbreed

Ondanks een leegstand van vier miljoen vierkante meter kantoorruimte in en rond Parijs, wil de Texaanse groep Hines een 155 meter hoge wolkenkrabber bouwen in het zakencentrum La Defense aan de rand van Parijs. Het complex omvat veertig etages met een totale oppervlakte van 65.000 m2. Het po vraagt een investering f. 0,6 miljard en moet in 1999 worden opgeleverd.

Hines zal zijn bouwvergunning voor de toren nog deze zomer indienen. De toren wordt voorlopig aangeduid met de code PB6 en moet verrijzen aan de centraal gelegen esplanade van La Defense, op loopafstand van metro en treinen. Het ontwerp is van het bekende Amerikaanse architecten bureau Pei-Cobb-Freed en Partners.

Gerald Hines en de afgevaardigden van het la Defense aanbestedingsconcern (EPAD) waren unaniem in hun keuze, die in oktober 1995 in New York werd gedaan. De Hines-groep bouwt sinds 1957 in Amerika en de rest van de wereld prestigieuze kantoorgebouwen, waaronder een dertigtal wolkenkrabbers, hotels, musea, winkelcentra en wooncomplexen.

Voor een groot deel zijn deze torens internationale begrippen geworden (Bank of China in Hong Kong, Allied Bank-tower in Dallas/Texas of de John Hancock Tower in Boston). In Nederland bouwde de groep het ABN-Amro Bank-gebouw in Amsterdam en het po Beatrixkwartier in Den Haag.

Perfectie

De groep heeft z’n naam verbonden aan vooraanstaande architectenbureaus, zoals Philippe Johnson, John Burgee, Kevin Roche, Cesar Pelli en I.M. Pei. De laatste is de gelukkige ontwerper van onder andere de glazen piramide van het Louvre-museum in Parijs. Het gekozen ontwerp is evenals andere torengebouwen in de wereld van een eenvoudige doch futuristische vormgeving.

Het team Pei, Cobb en Freeman zoekt onder alle omstandigheden naar perfectie. Pei staat bekend om zijn heldere vormgeving en het gebruik van natuurlijk licht; Cobb zoekt altijd naar een manier om met vormgeving een identiteit en plaats te benadrukken. Freed is de man die het gebruik van materialen combineert met persoonlijke fantasie.

In trek

La Defense zocht voor het laatste perceel van het zakencentrum een kantoorgebouw dat aan de hoge eisen van gebruikers in een nieuw decennium zou voldoen. De toren moest een uitgesproken karakter hebben, doeltreffend zijn en tegelijkertijd in een geheel van oud- en nieuwbouw passen.

La Defense vertegenwoordigt met 2,5 miljoen m2 kantoorruimte, 6 procent van het totaal van de Parijse regio (40 miljoen m2) Het zakencentrum komt steeds meer in trek bij bedrijven in telecommunicatie, informatica, de chemische en farmaceutische sector.

De leegstand van 242.000 m2 in La Defense verklaart zich door het feit, dat oppervlakten van 20.000 m2 en meer niet beschikbaar zijn. Ook hebben nieuwe kantoorruimten de voorkeur boven reeds eerder verhuurde.

Met de Hines-toren hoopt La Defense aan de grote vraag naar moderne kantoorruimte te voldoen. De 65.000 m2 kantoorruimte worden in principe voor f. 700 per vierkante meter verhuurd.

Nadere inlichtingen over dit po: 013-4645852.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels