nieuws

Golfplaat laat grote gordingafstand toe

bouwbreed Premium

Met glasvezelbeton golfplaten van Filamat BV te Harderwijk kan een dak geconstrueerd worden met een maximale gordingafstand van 1680 mm (bij een dakhelling tussen 5 gr. en 30 gr. ) of van 1985 mm (bij een dakhelling tussen 30 gr. en 90 gr. ). Dat blijkt uit een onderzoek door ingenieursbureau De Bondt BV te Zeist. Tot nog toe werd uitgegaan van een gordingafstand van 1380 mm voor golfplaten van vezelcement.

Het produkt van Filamat, vervaardigd van glasvezelbeton, laat echter een grotere afstand toe. De doorbuiging en het moment van bezwijken zijn door De Bondt bepaald volgens de in NEN-EN-494 genormaliseerde proeven. Ook de beloopbaarheid en de weerstand tegen puntbelastingen is onderzocht. Ook bij de maximale gordingafstand wordt aan de criteria van NEN-6702 (TGB 1990) voldaan.

Reageer op dit artikel