nieuws

Gigantische boete voor grote groep Franse aannemers

bouwbreed

Een groep van 36 Franse bouwbedrijven moet bij elkaar 388 miljoen frank ( f. 126 miljoen) boete betalen wegens het maken van illegale onderlinge prijsafspraken om lucratieve opdrachten voor grote openbare werken binnen te halen. Het ging bij die opdrachten in het bijzonder om de aanleg van hoge-snelheidslijnen waarmee 11 miljard frank ( f. 3,6 miljard) was gemoeid.

Het Bouygues-concern alleen moet 148,7 miljoen frank ( f. 48,3 miljoen) neertellen, zo besloot de Franse Concurrentieraad dinsdag. Voor de raad is het de grootste zaak in zijn nog maar betrekkelijk korte bestaan. De raad werd opgericht in 1987 en bestaat vooral uit rechters.

Bouygues gaat in beroep. Volgens het bedrijf staat de boete in geen verhouding tot zijn aandeel in de bewuste opdrachten dat niet meer dan 6,3 procent beliep.

De praktijken gaan terug tot 1988 toen Bouygues en twee andere bouwbedrijven afspraken maakten over de aanbesteding van een brug. Bij die overeenkomst sloten zich later nog meer grote verwante ondernemingen aan. Zij zouden zo de aanbesteding voor een brug in Normandie, die vorig jaar nog door oud-president Mitterrand werd geopend, hebben geregeld.

Topman Jean-Paul Geffriaud van Soletanche, onderdeel van Bouygues, pleegde zondag zelfmoord na over deze kartelpraktijken te zijn verhoord.

Reageer op dit artikel