nieuws

Franse Bouygues lijdt fors verlies op onroerend goed

bouwbreed Premium

De Franse bouwgigant Bouygues heeft voor 1995 een tekort van f. 1,33 miljard geboekt. Het bericht kwam deze week als een donderslag bij heldere hemel. Het gaat het bedrijf van Martin Bouygues al jaren voor de wind. In 1995 zou er nog sprake zijn van een netto winst van f. 191 miljoen, bij een omzet van f. 27,1 miljard. Nu blijkt dat de investeringen van het internationale bouwbedrijf niet in evenwicht waren met de voorspelde inkomsten.

Het tekort van f. 1,33 miljard is vooral te wijten aan de crisis op de onroerend goed-markt. De investeringen van Bouygues in gebouwen, entrepots, winkels in Parijs en hotels leverde f. 1,1 miljard minder op. Ook gingen de aandelen in de filmindustrie naar beneden. Een investering van f. 0,4 miljard in het derde mobiele telefoonnet DCS1800 bleek net even te veel. In plaats van deze investering over drie jaar uit te strijken, heeft Bouygues het bedrag onmiddellijk afgetrokken.

Grote schoonmaak

De verklaring van Martin Bouygues: “Wij hebben deze investering nu gedaan om de winstcapaciteit van ons bedrijf later niet aan te tasten. Buiten deze extra voorzieningen en het verlies op de onroerend goed-markt hebben wij in 1995 een netto winst geboekt van f. 133 miljoen. Voor 1996 voorzien wij een omzet van 27 miljard. Wij hebben nu grote schoonmaak gehouden. Dat was noodzakelijk om op 1996 te zijn voorbereid.”

Bouygues heeft zich vergist in de opzet van de ‘eenvoudige’ GSM-markt. Bovendien is het bedrijf een ‘laatkomer’ op deze markt, waar France Telecom en la Lyonnaise des Eaux reeds het SFR systeem hebben uitgezet. Door voortdurend zijn activiteiten uit te breiden heeft Bouygues nieuw geld nodig en moet dit weg halen bij andere investeringen. Bouygues heeft reeds de verkoop aangekondigd van terreinen in Parijs.

Beschadigd imago

Hoe ver kan Bouygues gaan zonder in de financiele problemen te geraken? Bouygues wil voor 1996 de handen vrij hebben om zich op het front van de televisie te ke verdedigen. Zijn concessie voor de exploitatie van het commerciele televisie station TF1 loopt dit jaar af. Het is de vraag of de audiovisuele raad Bouygues een nieuwe concessie verkoopt.

Het imago van de groep is danig aangetast door de financiele schandalen in de bouw, waar vrijwel alle managers bij zijn betrokken. Bij TF1 zit justitie Bouygues’ zetbaas Patrick Lelay op de hielen voor het betalen van steekpenningen. De Franse pers is tevens een anti-Bouygues campagne begonnen om Bouyues uit het audiovisuele gebeuren te zetten.

Reageer op dit artikel