nieuws

Deense voetbalclubs slaan massaal aan het bouwen

bouwbreed

Tien van de twaalf clubs in de hoogste voetbalafdeling van Denemarken – de Superliga – zijn bezig met plannen voor de modernisering van hun toeschouwersaccommodaties.

Het verst gaan de voornemens van de clubs in Aarhus (AGF), Odense (OB), Aalborg (AaB) en Silkeborg (SIF). De bouwpoen van drie van deze vier voetbalorganisaties zijn aanvaard door de gemeentelijke overheden. Alle Deense clubs tezamen investeren zo’n f. 120 miljoen tot de eeuwwisseling.

De vernieuwingen zijn mede nodig in verband met de eisen van de UEFA en de FIFA, waarbij met ingang van het seizoen ’98-’99 het publiek bij internationale wedstrijden een zitplaats moet worden aangeboden met het oog op de veiligheid. Daarnaast blijkt de Superliga een toenemend aantal toeschouwers te trekken.

In Aarhus omvatten de plannen behalve een ingrijpende modernisering en uitbreiding (tot ruim 16.000 zitplaatsen) van het stadion inclusief atletiekbaan, ook de bouw van een nieuwe sporthal. Odense heeft de aanleg van een schaatshal die plaats moet bieden aan 4500 toeschouwers gepland, alsmede een separate achtbaans atletiekaccommodatie. Silkeborg moderniseert het stadion zodanig dat onder meer het aantal zitplaatsen wordt uitgebreid van 600 tot ruim 8000, terwijl het aantal staanplaatsen wordt gereduceerd van 11.500 tot 7000. Aalborg wil afgezien van een grondige renovatie van het stadion alle toeschouwersplaatsen overdekken. Ook hiervoor is in principe overheidsgoedkeuring gegeven. Wel moeten nog enkele planologische obstakels worden overwonnen.

Reageer op dit artikel