nieuws

Bureau Verletbestrijding enthousiast over primeur in Almere: Vorstverlet niet meer nodig bij overdekt bouwen

bouwbreed Premium

Overdekt bouwen is de oplossing om klimatologisch verlet voor altijd te voorkomen. Niet alleen biedt het voordelen voor de bouwer, die onder alle weersomstandigheden kan doorbouwen, maar ook voor de bouwvakkers is het overdekt werken stukken aangenamer. Aldus Hans Hak, directeur van Bureau Verletbestrijding. Almere heeft de primeur. Daar wordt door Rottinghuis Aannemingsbedrijf BV een woningbouwpo overdekt gerealiseerd. Hak is enthousiast: “Hiermee wordt de aanval op het vijf-graden-gat definitief ingezet.”

Sinds jaren heeft bouwend Nederland een vortstverletperiode van enig formaat achter de rug. Wanneer over enkele weken het Risicofonds van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid alle declaraties binnen heeft zal de uitkering ongeveer een half miljard gulden bedragen. “Reden om nu maar goed te kijken naar een adequate oplossing om die vorstverlet een eind terug te dringen”, aldus Hak.

In Almere heeft Rottinghuis Aannemingsbedrijf BV, dochteronderneming van Koninklijke Volker Stevin, deze winter kennis ke maken met wat wellicht de oplossing kan zijn: overdekt bouwen. Poleider R.A. Tebbes zegt aanvankelijk wat reserves te hebben gehad, maar door dit experiment over de streep te zijn getrokken. Het idee is even simpel als doeltreffend. Rond de woningen wordt van steigerdelen een soort doos gemaakt, waarna een kapconstructie door middel van een kraan op de steiger wordt geplaatst. In Almere is het idee van een hal bereikt door er zeilen omheen te hangen. Hiervoor in de plaats ke ook isolatieplaten worden gebruikt waardoor het in de ruimte ook warm gestookt kan worden.

Oosterburen

Het idee is afkomstig van R. Dijkstra, directeur eigenaar van Climalite in Dronten. Deze steigerbouwer ontdekte op zijn beurt het principe bij onze oosterburen en kocht de rechten voor Nederland. Grootste probleem bleek echter het vinden van een bouwonderneming die het eens wilde uitproberen. Hak van Bureau Verletbestrijding: “De Nederlandse bouwnijverheid is heel conservatief en staat zoals bekend nu niet te springen om veranderingen.”

Rottinghuis Aannemingsbedrijf BV zag er uiteindelijk wel wat in en begin december werd er rond drie vrijstaande woningen de ‘bedrijfshal’ geplaatst. “De kap kan 46 meter breed zijn en zo lang als je zelf wil. Nu staat hij over drie woningen, maar voor pomatige bouw kan de kap over een heel blok worden getrokken”, aldus Dijkstra. Volgens uitvoerder Pot van het aannemingsbedrijf waren de voordelen direct zichtbaar. “De mannen stonden uit de wind. Vanuit oogpunt van arbeidsomstandigheden is het een enorme vooruitgang. Er zit eigenlijk maar een nadeel aan en dat is dat de mannen na hieronder te hebben gewerkt niet meer de buitenlucht in willen”, merkt de uitvoerder droogjes op. De kosten van een dergelijke constructie liggen volgens Dijkstra ergens tussen de – 2000 en – 2600 per woning. “Maar daar moet je de kosten van de steigerdelen die je toch al nodig hebt eigenlijk aftrekken. Daardoor kosten alleen het dak en de zijwanden geld.”

Wie uiteindelijk voor deze meerkosten moet opdraaien blijft in het midden. In de visie van Tebbes zal dat uiteindelijk de consument zijn. “Maar”, zo benadrukt hij, “voor de consument zitten er ook voordelen aan. De woning blijft in de aanbouw helemaal droog. Last van vochtplekken zullen er nooit meer zijn. Ook vertragingen zijn uit den boze. Dus kwalitatief zal de woning alleen maar beter worden.”

De voordelen voor de bouwer zijn navenant. Lagere energiekosten omdat de huizen niet of nauwelijks hoeven te worden drooggestookt en het belangrijkste voordeel: er kan altijd worden doorgewerkt. “Want,” zo zegt Dijkstra, “er wordt nu alleen aan vorstverlet gedacht, maar hoe vaak komt het niet voor dat er om half twee een regenbui lostbarst, de jongens van de steiger de bouwkeet invluchten en er eigenlijk pas weer uitkomen om naar huis te gaan? Die verloren uren ben je nu niet kwijt.”

Volgens de betrokkenen zal het niet lang duren of het idee van overdekt bouwen zal in de bedrijfstak zijn ingeburgerd. Hak: “Dit is toch een regelrechte aanval op het vijf-graden-gat.”

Primeur in Almere, overdekt bouwen. Het definitieve einde van het vorstverlet?

Reageer op dit artikel