nieuws

Bouwstop energiecentrales dupeert ABB nauwelijks

bouwbreed Premium

ABB Nederland, leverancier van tal van Nederlandse energiecentrales, heeft de door minister Wijers opgelegde bouwstop vorig jaar goed weten op te vangen. Het afgelopen jaar leverde een nettowinst van f. 60,6 miljoen op, een record. In 1994 was dat nog f. 49,4 miljoen. De omzet zakte licht van bijna f. 1,25 miljard tot f. 1,22 miljard.

Door de in 1994 afgekondigde bouwstop voor krachtcentrales, gevolg van de overcapaciteit in de sector, zakte de orderontvangst met bijna f. 400 miljoen, van f. 990 tot f. 601 miljoen. “Dat hebben we zien aankomen. De terugval hebben we deels opgevangen in de industriele sector en de dienstverlening”, zegt hoofddirecteur ABB Nederland, Kok.

Kok verwacht dat de bestellingen van elektrische centrales nog zeker twee tot drie jaar op zich laten wachten. “Op zich is dat geen probleem. De installaties geven ons zoveel werk aan onderhoud en reparatie dat we daar niet in de rode cijfers komen.” Vorig jaar leverde ABB onder andere Lage Weide (Utrecht) en Diemen (Amsterdam) af.

ABB Nederland behoort tot de meest winstgevende onderdelen van het Zweeds-Zwitserse elektro- en machinebouwconcern Asea Brown Boveri (ABB). Mede dankzij de sterke vraag naar industriele produkten schoot de nettowinst van het gehele concern met 73 procent omhoog tot 1,31 miljard dollar. De omzet steeg met 14 procent tot 33,7 miljard dollar.

ABB Lummus

De verwachtingen voor 1996 zijn onveranderd positief. Kok ziet met name een toekomst voor de kleine gasturbines die relatief goedkoop in Brno (Tsjechie) worden gemaakt en door ABB Nederland aan de man worden gebracht. Tot nu toe is weliswaar maar een centrale verkocht, “maar er zitten een paar orders in de pijpleiding. De kosten gaan nu eenmaal voor de baat uit”. Er is een markt voor zo’n f. 100 miljoen. De turbines van 2,7 tot 5,4 megawatt, bedoeld voor kleine stadsverwarming en industrieen, worden in Europa, behalve Scandinavie, afgezet.

Bij elkaar werken er zo’n 1030 (1994: 1062) mensen voor ABB Nederland. De cijfers zijn exclusief de resultaten voor ABB Lummus Global (petrochemie en offshore), die onder ABB Noorwegen vallen. Als die worden meegerekend, kwam de nettowinst uit op f.69,7 miljoen bij een omzet van f. 1,61 miljard. De orderportefeuille bedroeg dan f. 1,1 miljard en het totale aantal werknemers 2015.

Reageer op dit artikel