nieuws

Architectenbureau VMX wil wereld Cartesiaans maken

bouwbreed

Het jonge Amsterdamse architectenbureau VMX heeft nog niets gebouwd. Maar de publikatie van zijn plannen maakt duidelijk dat het niet zal rusten voor de wereld is ingedeeld in Cartesiaanse blokken.

Eind 1994 vestigden Don Murphy, Ed Veenendaal en Leon Teunissen het architectenbureau VMX in Amsterdam en is in wisselend verband met studenten van het Berlage Instituut en de TU Delft deelgenomen aan een reeks van prijsvragen. Soms met succes; in het kader van Europan 3, een Europese prijsvraag voor jonge architecten, vielen ze in de prijzen met een ontwerp voor luxe appartementen in Den Bosch. Tien van hun plannen zijn gebundeld in een door het Fonds voor beeldende kunst gesubsidieerd boek waarvan de zwaarwichtigheid de strengheid van hun werk weerspiegelt.

In zijn voorwoord kenmerkt Roemer van Toorn het werk als van een monumentale monotonie. Hun grote voorliefde voor orde, simpelheid en strengheid blijkt bijvoorbeeld uit een plan voor Beirout, waar het historische grillige patroon van de Souks door hen is omgevormd tot een agglomeraat Cartesiaanse, rechthoekige volumes. De presentatie van hun plannen is verre van toegankelijk maar ademt wel een sterke eenduidige sfeer. Hier manifesteert zich nieuw talent dat niet zal rusten voor alles onder Cartesiaanse controle is gebracht.

VMX. Uitg.: Architectura en Natura, Amsterdam 1995; 24×23 cm, 163 blz, f. 90.

ISBN 90.71570.70.3

Plattegrond van de door VMX op Cartesiaanse wijze ‘rechtgetrokken’ Souks van Beirout.

Reageer op dit artikel