nieuws

Alternatief plan voor Van Abbemuseum

bouwbreed Premium

Het college van b en w van Eindhoven wil een alternatief plan uitwerken voor uitbreiding van het Van Abbemuseum. Dat is nodig omdat een langdurige juridische procedure de uitvoering van een eerder door de raad vastgesteld uitbreidingsplan vooralsnog onmogelijk maakt.

Het alternatief, dat net als het oorspronkelijke plan wordt ontworpen door architect A. Cahen, zal naar schatting f. 41 miljoen kosten, f. 14 miljoen meer dan het oorspronkelijke plan. Volgens de museumdirectie is het alternatief, uitbreiding achter het bestaande gebouw, ook duurder in exploitatie, zal de bouw twee jaar langer duurder en is de kwaliteit “beduidend lager”.

Het oorspronkelijke uitbreidingsplan ligt bestekklaar bij de aannemer maar riep verzet op omdat diverse plaatselijke instanties vinden dat teveel van het bestaande gebouw van de vermaarde architect Kropholler wordt gesloopt. Hun verzoek om het pand de status te geven van beschermd rijksmonument is door staatssecretaris Nuis afgewezen. Het daartegen ingestelde beroep kan enkele jaren duren en gedurende die tijd mag de gemeente niet aan de slag.

Het college heeft twee keer tevergeefs aan de rechter gevraagd die schorsende werking op te heffen. Die procedure is evenmin afgerond, maar ook hierover is op korte termijn geen uitspraak te verwachten.

Omdat de uitkomst van de juridische procedures volgens B en W ongewis is, vinden zij het verstandig om nu al een alternatief plan te maken.

Wethouder A. Scherf verwacht dat in de loop van dit jaar de knoop zal worden doorgehakt of men verder gaat met het alternatieve of oorspronkelijke plan. Wethouder Scherf zegt op dit moment nog niet te weten waar de gemeente het extra geld vandaan moet halen. Volgens Scherf kost de langdurige vertraging de gemeente elke dag geld. Om welke bedragen het gaat wilde hij niet zeggen. Het opstellen van het alternatieve plan kost de gemeente bijna drie ton. De gemeenteraad neemt daarover in maart een beslissing.

Reageer op dit artikel