nieuws

Alleen het fysieke legt begrenzingen op Op ‘Grands Jours de Bourgogne’ zijn duizenden wijnen te proeven

bouwbreed

Wijnprijzen zijn nog steeds onvoorspelbaar. Ze varieren van land tot land, van streek tot streek en van jaar tot jaar. De intens geworden reis- en communicatiemogelijkheden – met de telefoon weet je het meteen, met auto, vliegtuig of trein ben je er zo – hebben daar toch geen invloed op gehad. Plotselinge nachtvorst of regen op het verkeerde moment ke tot spectaculaire prijsverhogingen leiden, een kopersstaking of massale verplaatsing van de consumentengunst maakt die soms weer ongedaan. Kortom: er is geen peil op te trekken.

Voor wie iets exacter wil worden geinformeerd over kwaliteit en te verwachten prijsontwikkeling dan door een gesprek met zijn slijter mogelijk is zijn er de beurzen. Er zijn algemene als de Vinexpo in Bordeaux, de Mondial in Brussel, de Bristol en de London Wine Fair met wijnen uit de gehele wereld, de Vinitaly in Verona met alle wijnen van Italie en er zijn regionale als de veiling van de Hospices de Beaune, Parlez moi d’Anjou et Saumur rond Angers en de ‘Grands Jours de Bourgogne’ die in Beaune van 18 tot 24 maart dit jaar voor de derde maal zal worden gehouden.

De betrekkelijke jeugd van dit evenement staat de belangstelling ervoor uit alle delen van de wereld niet in de weg. Geen wonder: het is een uitgezochte gelegenheid waar men in een week kan kennismaken met alle appellations en de meeste huizen van de Bourgogne. Van zondag tot zondag zijn de dagen volgepakt met proeverijen, bezoeken, excursies, lezingen, debatten, tentoonstellingen en buffetten over Vezelay, Chablis, Auxerrois, Cote de Nuits, Cote de Beaune, Maconnais en Cote Chalonnaise.

“Deze Grands Jours trekken in Nederland met name de liefhebbers, in verhouding veel restaurateurs en dan pas de toegewijde consument en de handel”, vertelde mij Marnix Engels van de commissionair De Waal en Zey in Den Haag.

De grote importeurs hebben sinds jaren hun vaste relaties, een kleinere wijnkoper wil er nog wel eens gaan kijken of ‘zijn’ wijnboer het goed doet of dat hij naar een nieuwe moet omzien. Van deze beurs, waarbij het educatieve accent voor de commercie gaat, zijn vooral de Belgen fervente bezoekers.

De Bourgogneprijzen zijn de laatste jaren stabiel, aan de stevige kant, zei Engels. Het jaar ’93 was duur, ’92 iets goedkoper en ’94 daar tussenin. De Nederlandse boycot van Franse wijn heeft Bourgogne nauwelijks getroffen. Het gebied is maar klein (de totale Pinot Noir produktie bijvoorbeeld is ongeveer even groot als die van Chateauneuf du Pape) en Nederland behoort niet tot de grootste afnemers.

De Grands Jours-organisatie onder leiding van voorzitter Hubert Camus komt in de buurt van de perfectie. Zelfs de geestdriftigste Bourgondier begrijpt dat het proeven van ettelijke duizenden wijnen in een week beperkingen kent die door het fysiek worden opgelegd. Daarom wordt belangstellenden op hun verzoek documentatie toegezonden over trein-, huurauto- en hotelprijzen en formulieren, waarop men een keuze kan maken uit de overvloed van presentaties. De meeste daarvan zijn gratis, maar in een aantal gevallen niet dan na reservering toegankelijk.

Wie interesse heeft, kan bellen met Jeanne Lacalmontie, (33) 80247020, fax (33)80246936.

Reageer op dit artikel