nieuws

Verlaging rente verhoogt spanning op woningmarkt

bouwbreed

De woningmarkt begint langzaam weer op spanning te komen. Door de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt daalt de hypotheekrente, en door het achterblijven van de nieuwbouw dreigt er een tekort aan huizen. Twee ingredienten die bij elkaar gevoegd een hoog explosief mengsel opleveren.

Terwijl professor A. Buur, directeur Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), dinsdagmiddag stond te oreren over de bouwproduktie voor 1996, besloten de Rabobank en de ING Bank hun hypotheekrente weer verder te gaan verlagen. In hun kielzog meldde het Abp ook deze week over te gaan tot verlaging van de hypotheekrente. De vorige hausse van verlagingen dateert van 8 december vorig jaar. Oorzaak van deze aanpassing is de rente op de kapitaalmarkt die de laatste maanden steeds verder daalt. Het rendement op een tienjarige staatslening dook begin deze week onder de magische grens van 6 procent (5,97 procent). Vijftien jaar vast staat door deze ontwikkeling nu bij de Rabo op 7,5 procent (7,7 procent).

Kopers van huizen zouden met de verdergaande verlaging zielsgelukkig moeten zijn. De realiteit is anders. Zowel het EIB als de NVM hebben problemen gesignaleerd op het woningmarkt, die als effect hebben dat de prijzen alsmaar oplopen.

Buur constateert een terugval in nieuwbouw, en B. van Groenigen van de NVM voorspelt steeds verder stijgende prijzen als gevolg van de ontstane schaarste. “De nieuwbouwproduktie moet snel opgang worden gebracht”, zei Van Groenigen tijdens zijn nieuwjaarsrede vorige week vrijdag. “Gebeurt dat niet dan zijn explosieve prijsontwikkelingen niet te voorkomen. De consument zal dan nog meer voor lucht moeten gaan betalen.”

Prijsexplosie

Nu Buur juist een teruggang in nieuwbouw heeft voorspelt voor de komende jaren betekent dat een prijsexplosie voor dit jaar volop aanwezig is. De aannemerij vaart overigens wel bij de klap. Ondanks een terugval in bouwvergunningen ke zij zonder veel problemen hun produktie kwijt raken en dan nog wel tegen hogere prijzen.

Voor de branche van Van Groenigen speelt iets anders mee door de prijsontwikkeling. De concurrentie tussen de makelaars wordt steeds heftiger. Het effect daarvan is dat de winstgevendheid van vooral de kleinere makelaarskantoren onder druk staan. “Door de tegenvallende winsten bij de kleine en ondanks de zeer gunstige winstontwikkeling bij de grote makelaardij loopt het aandeel winstgevende bedrijven in deze branche terug”, stellen de samenstellers van de Enquete Bedrijfsontwikkeling (Erbo) 1995, die eind vorige maand verscheen. NVM adviseert dan om vaker over te gaan tot fusies, zodat er grotere kantoren ontstaan die een omslag in deze markt beter ke opvangen. Van Groenigen: “We hameren er al geruime tijd op dat onze leden niet transactiegericht moeten werken, maar juist klantgericht.” Over een ding namelijk zijn de specialisten van de onroerendgoed-wereld het eens. De rente hoeft maar een procentpunt op te lopen en menig ballon zal exploderen en als eerste zullen de makelaars de klap moeten zien op te vangen.

Reageer op dit artikel