nieuws

Uruguay wil gasleiding naar Argentinie aanleggen

bouwbreed Premium

Het Uruguayaanse ministerie van industrie en energie reikt eind deze maand de voorwaarden uit waaraan de aanleg van een gasleiding tussen Buenos Aires en Montevideo moet voldoen. Deze leiding tussen Argentinie en Uruguay meet ruim 300 kilometer en vergt een investering van zo’n f. 165 miljoen.

De leiding naar Montevideo sluit naar verwacht aan op de ringvormige gasleiding rond Buenos Aires. Shell maakte hiervoor in 1993 een haalbaarheidsstudie. Het gedeelte op Argentijns grondgebied moet volgens de daar geldende normen worden uiitegvoerd. Van daar loopt de leiding 40 tot 50 kilometer onder de Rio de la Plata en vervolgens 280 kilometer over land. Beide afstanden hangen af van het traject dat de uitvoerder kiest. De leiding moet dagelijks 5 miljoen kubieke meter gas ke verwerken.

De uitvoerder dient de aanlegkosten zelf te betalen met de opbrengst van de exploitatie. Hij krijgt daarvoor een concessie van openbare werken voor dertig jaar. Ook het onderhoud van de leiding komt voor rekening van de concessiehouder. Eind april voert het genoemde ministerie en voorselectie uit. De gekozen bedrijven moeten dan halverwege dit jaar hun financiele voorstellen indienen. Nadien volgt op korte termijn de eigenlijke aanbesteding.

Reageer op dit artikel