nieuws

Thyssen maakt fors winst en schrapt fors aantal banen

bouwbreed

De kwakkelende wereldeconomie laat haar sporen na bij het Duitse Thyssen-concern. Ondanks een flinke winstsprong van 90 naar 775 miljoen mark over het afgelopen boekjaar schrapt Thyssen 2500 banen, vooral in de staaldivisie.

Thyssen heeft bijna 126.500 werknemers op de loonlijst staan, van wie het overgrote deel (96.900) in Duitsland. De hardste klappen vallen in de staalsector, ooit goed voor ruim 38.300 arbeidsplaatsen, waar 10 procent van de banen verdwijnt.

Zo goed als het vorig jaar ging, zo slecht zijn de vooruitzichten voor de staalindustrie nu. Over het geheel genomen verwacht de Thyssen-groep wel een bevredigende ontwikkeling. De orderportefeuille in de eerste drie maanden van het op september begonnen boekjaar 1995/96 liep met 10 procent terug ten opzichte van een jaar daarvoor. Als de effecten van een reorganisatie worden verdisconteerd, was de orderontvangst 7 procent kleiner. De omzet groeide met 7 procent tot 9,2 miljard mark. Alle divisies schreven zwarte cijfers, maar de winst viel tegen.

Reageer op dit artikel