nieuws

Persoonlijke veiligheid met Maaskades niet vergroot

bouwbreed

De recent aangelegde kades langs Maas hebben de veiligheid van de bewoners niet vergroot. Bij hoog water lopen ze nog steeds risico’s.

Dat zegt A. van der Hoek, hoofd van de afdeling waterkeringen van Rijkswaterstaat. “De kades verminderen de kans op overstroming, en daardoor de mogelijk schade aan gebouwen. Maar ze dragen niet bij aan de verbetering van de persoonlijke veiligheid.” De kans op overstroming is namelijk wel verminderd, maar als het water over de kades komt of de kades breken, staat het water de mensen direct tot de lippen. Het gevaar bestaat dat de betrokkenen niet meer op tijd ke wegkomen. “In de praktijk betekent dat dus dat mensen bij een hoge waterstand nog steeds moeten worden geevacueerd.” De bewoners zullen dat echter niet willen, want ze zien het water niet voor hun deur, denkt Van der Hoek. Ze hebben volgens hem, ten onrechte, het gevoel dat ze veilig zijn. Met als gevolg dat als de kades breken of het water er overheen stroomt, de persoonlijke gevolgen veel ernstiger zullen zijn dan in de oude situatie. Desondanks vindt Van der Hoek het aanleggen van de kades nog steeds een goed plan, “zolang de mensen maar niet het idee krijgen dat de situatie nu veiliger is”.’

Bekend

De medewerker van Rijkswaterstaat wijst er ook op dat de kades het water in de Maas op sommige plaatsen enkele decimeters omhoog stuwen. Bij (normaal) hoog water zullen de huizen die niet door kades zijn beschermd daardoor meer schade oplopen. Het beste is te komen tot structurele vermindering van het overstromingsgevaar in Limburg door het uitdiepen van de Maasbedding, meent Van der Hoek. In een reactie zegt een woordvoerdster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat altijd bekend is geweest dat de veiligheid van de Limburgers niet echt verbetert met de aanleg van de kades. Op verzoek van de provincie is echter toch besloten tot het versneld bouwen ervan omdat daarmee relatief snel de kans op overstroming en ook de kans op materiele schade kon worden verkleind. Om de persoonlijke veiligheid te verbeteren, wordt momenteel gewerkt aan het uitdiepen van de Maasbedding en het verbreden van de Maasvallei. Deze operatie moet uiterlijk in 2005 klaar zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels