nieuws

Pel-Job EB 506 P nu ook op de Nederlandse markt

bouwbreed Premium

Tijdens de open dagen van Van Gemert uit Wanroy (en Waddinxveen) was voor het eerst de Pel-Job mobiele graafmachine van het type EB 506 P in Nederland te bewonderen. Deze vijftonner zal ongetwijfeld een plaats op de Nederlandse markt veroveren.

De EB 506 P mini-graafmachine is de mobiele versie van de reeds langer bekende EB 506. Hierbij staat de P voor pneus (banden). De overeenkomst tussen beide machines komt ook duidelijk naar voren in de bovenwagen die identiek is van beide machines.

De krachtbron in deze mobiele machine is de bekende Perkins 104.22, viercilinder, watergekoelde motor met directe inspuiting en een inhoud van 2216 cm3. Deze motor levert een vermogen van 34,2 kW (46,5 pk) bij 2800 omw/min. De rijsnelheid van de machine varieert van 3 tot 18 km/uur.

De EB 506 P heeft een vierwiel-aandrijving en wordt bestuurd over de vooras. Met een stuuruitslag van 40 gr. zowel naar links als naar rechts beschikt de machine over een goede manoeuvreerbaarheid. De vooras oscilleert onder een hoek van 15 gr. hetgeen de stabiliteit en de tractie in het terrein ten goede komt.

Standaard wordt de machine geleverd met dozerblad/stabilisator. Desgewenst kan de machine worden uitgerust met twee onafhankelijk te bedienen hydraulische stempels. Beide systemen zijn onderling uitwisselbaar.

Hydrosensor.

Ter optimalisering van de verschillende hydraulische funkties is de machine uitgerust met een load-sensing systeem.

Nieuw ten opzichte van het bestaande rupsmodel is de gepatenteerde Hydrosensor. De Hydrosensor is een cross-over ventiel dat dempend werkt bij het in- en uitschakelen van de oliestromen. Dankzij dit ventiel worden niet alleen abrupte bewegingen voorkomen, maar bovendien kan dankzij dit systeem zeer precies worden gewerkt.

Dit cross-ventiel is ontwikkeld door de Franse Hydromo fabriek die gespecialiseerd is in hydraulische componenten. Bovendien maakt deze fabriek deel uit van de Groupe Pel-Job en valt derhalve sinds kort ook onder de VCE organisatie.

Nog een nieuwe ontwikkeling bij deze machine is het elektronische controle-systeem ‘Puma’. Dit systeem controleert en bestuurt de elektro-hydraulische funkties, controleert de functie van het motorische gedeelte en geeft preventieve diagnoses af.

Diefstal

Daar dit type machines zeer in de belangstelling staat van het dieven- en helersgilde heeft Pel-Job een systeem ontwikkeld waarbij elke sleutel van dit type machines is voorzien van een unieke code, die per klant wordt toegekend. Indien getracht wordt met een niet-passende sleutel de machine te starten worden direct alle elektrische funkties van de machine geblokkeerd.

De trekkracht van de mobiele graafmachine bedraagt 2865 N, de opbreekkracht aan de lepelsteel 27330 N en de opbreekkracht aan de bak 36540 N.

De afmetingen van de machine bedragen in transportstand: lengte 5395 mm, breedte 2100 mm en hoogte 2875 mm. Deze maten zijn bij een gemonteerde bandenmaat van 15,5 x 55R18. De reikwijdte van de machine bedraagt 5712 mm, de werkhoogte 5437 mm, de laadhoogte 3987 mm, de graafdiepte 3133 mm en de reikwijdte op grondniveau 5474 mm.

Reageer op dit artikel