nieuws

Noor zuivert water met tandwiel

bouwbreed

De Noorse onderzoeker prof. H. Odegard van de universiteit van Trondheim heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor de biologische reiniging van onder meer riool- en drinkwater. De vinding bestaat uit een kunststof tandwiel met een diameter van acht tot tien millimeter waarin twee gekruiste spaken zitten.

Het wiel fungeert als verzamelplaats voor bacterien. Die groeien in een dunne laag op het oppervlak en breken het te verwijderen organische materiaal af. Een afdoend resultaat vereist de toevoeging van grote aantallen wieltjes aan het schoon te maken water.

Inmiddels pasten in Noorwegen 15 beheerders van waterzuiveringen de ontwikkeling toe. Ook beheerders in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Australie, Spanje, Hongarije en Groot-Brittannie maken gebruik van de vinding. De reinigende werking komt voort uit de getande vorm en uit het soortelijke gewicht dat overeenkomt met dat van water. De wieltjes ke als gevolg van dat laatste vrij door een schoonmaakbekken zweven. Zou dat een vierkante meter beslaan dan vormen de wieltjes ruim 70 procent van de inhoud en vormen met elkaar een reinigend oppervlak van zo’n 500 vierkante meter.

De waterzuivering van het Noorse Lillehammer voegde pakweg 2,5 miljard wieltjes aan het rioolwater toe en schiep daarmee een reinigend oppervlak van om en nabij 1,5 miljoen vierkante meter oftewel de ruimte die 200 voetbalvelden in beslag nemen.

Reageer op dit artikel