nieuws

Hoge snelheidstrein krijgt zeker geen halte in Twente

bouwbreed

Twente krijgt beslist geen halteplaats voor de hoge snelheidstrein. Er zijn geen plannen om de trein die tussen Amsterdam en Berlijn gaat rijden te laten stoppen op een plek nabij Enschede of Hengelo.

Dit zegt C. Lering van de Nederlandse Spoorwegen naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak van wethouder D. Buursink van Enschede. Deze zei vorige week te verwachten dat tussen Hengelo en Enschede een station voor de hoge snelheidstrein zou komen. De wethouder sprak zijn vermoeden uit naar aanleiding van een uitnodiging die hij van de NS ontving voor een proefrit met de Thalys, de enige hoge snelheidstrein die op dit moment in Nederland wordt ingezet.

Volgens de NS-woordvoerder mag uit de uitnodiging niet worden afgeleid dat er ook maar in de verste verte plannen bestaan om een station aan te leggen in of nabij Enschede. “We hebben wel meer gemeentebestuurders uitgenodigd, zonder dat dit betekent dat we in al die gemeenten stations gaan bouwen,” aldus de NS woordvoerder.

Locatie

Niettemin gelooft ook ir. J. Astegro voormalig lid van de provinciale staten van Overijssel dat de NS overweegt om een halte voor de hoge snelheidstrein aan te leggen in Twente. Hij heeft zelfs al een locatie op het oog namelijk Elhorst-Vloedbeld bij Zenderen. Deze plek vindt hij uitermate geschikt voor een Centraal Station Twente waar ook de hoge snelheidstrein halt kan houden. Lering: “Het zou profijtelijk zijn als de hoge snelheidstrein door Twente zou rijden, maar van een halteplaats is geen sprake. Er is zelfs geen onderzoek naar de mogelijkheden van een station gaande. Bovendien is de infrastructuur die hiervoor moet worden aangelegd geen zaak van de NS maar van het rijk.”

Reageer op dit artikel