nieuws

HAM bestelt nieuwe sleephopperzuiger

bouwbreed Premium

HAM, bagger- en waterbouwkundige werken, heeft via zijn Franse vestiging een nieuwe sleephopperzuiger besteld bij IHC Holland. Het schip, de HAM 312, is identiek aan de medio 1994 in de vaart genomen sleephopperzuiger HAM 311.

Het nieuw te bouwen zusterschip heeft een laadcapaciteit van 3.500 m3 en is door zijn geringe diepgang in het bijzonder geschikt voor baggerwerkzaamheden in ondiepe wateren. Met de bouw is een investering gemoeid van circa f. 40 miljoen. De HAM 312 wordt in het voorjaar van 1997 opgeleverd. De nieuwe hopperzuiger krijgt een lengte van 94 meter en een breedte van 17 meter. Het schip wordt uitgerust met een zuigbuis van 900 mm diameter en zal beschikken over een geinstalleerd vermogen van 5.050 kW.

Vloot

HAM bezit een vloot van 17 hopperzuigers, waarvan vier met een vermogen van meer dan 10.000 kW en een capaciteit van tussen de 7.500 en 10.000 m3. Deze grote schepen voeren baggerwerken uit op diepten van 10 tot 60 meter. In vergelijking met de kleinere hopperzuigers die HAM inzet bij baggerwerken op geringe diepte (vijf tot tien meter) beschikken de HAM 311 en nieuw te bouwen zusterschip over een grote laadcapaciteit en groot draagvermogen (4.500 ton). De beslissing te investeren in een tweede hopperzuiger met een geringe diepgang is genomen op grond van de successen waarmee HAM momenteel met de HAM 311 in de baggermarkt opereert en de verwachting dat er ook in de komende jaren voldoende poen zijn waarvoor juist dit type schip geschikt is.

Reageer op dit artikel