nieuws

Bestrijden van de bonte knaagkever vergt f. 30 mln

bouwbreed

De Leeuwarder stichting Stuurgroep Bonte Knaagkever heeft de komende acht jaar in totaal f. 30 miljoen nodig voor de bestrijding van de bonte knaagkever. In dat tijdsbestek moeten zestig monumentale kerken, raadshuizen en torens worden bevrijd van de gevreesde knager. Het geld moet komen van gemeenten, provincie en rijk.

Het Buro Hout Behoud in Arnhem onderzocht hoeveel en waar schade is aangericht door de bonte knaagkever. De stuurgroep en het bureau werken nog aan een bestrijdingsplan; volgend jaar moet hiermee een begin worden gemaakt.

In Friesland is inmiddels voor minstens f. 15 miljoen vernield door de bonte knaagkever, die het beste gedijt in vochtige, warme ruimtes waar weinig onderhoud aan is gepleegd. Opvallend genoeg heeft de bonte knaagkever van alle provincies verreweg de meeste schade aangericht in Friesland. In totaal gaat het om zo’n 145 grote gebouwen die zijn aangetast. De plaag in Friesland is te wijten aan achterstallig onderhoud.

Plan van aanpak

De definitieve resultaten van het onderzoek moeten nog worden uitgewerkt. Met een bestrijdingsplan in de hand wil Friesland volgend jaar voor geld aankloppen bij het rijk. Het rijk heeft al laten weten dat Friesland kan rekenen op alle medewerking zodra er een deugdelijk plan van aanpak ligt.

Qua bestrijdingsmethode opteert de stuurgroep vooralsnog voor de methode met hete luchtblazers van Jacob Slochteren uit Wijhe. Daarbij wordt gedurende acht dagen hete lucht (55 graden Celsius) tegen aangetaste plaatsen geblazen waardoor larven en eitjes smelten. Tot nu bleek dit in Friesland de meest geschikte methode. Andere bestrijdingswijzen zoals chemische middelen, hout injecteren met bestrijdingsmiddel of rookgassen bieden geen garantie voor een effectieve behandeling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels