nieuws

ABB derde opdrachtgever aan de Potsdamer Platz

bouwbreed Premium

In alle stilte is het derde grote bouwpo aan de Potsdamer Platz begonnen met de uitvoering van een geluidkerende wand langs de Kothener Strasse (Kreuzberg). Hiermee hoopt men aan de bezwaren van omwonenden tegemoet te ke komen. Tegen het bouwlawaai op deze grootste bouwput van Berlijn is afgelopen jaar druk geprotesteerd.

J. van Dijke

De eerste gebouwen zijn ten behoeve van Asea Brown Boveri (ABB) en Terreno zelf. Deze komen langs de Stresemannstrasse hoek Kothener Strasse. Met een jaar vertraging zal in het voorjaar 1996 de eerste steen worden gelegd van dit DM 600 miljoen kostende po. Onduidelijkheden over de bouw van de S-Bahnlijn 21 hebben de plannen vertraagd. Oorspronkelijk zou de tunnelbuis onder het 16.500 m2 grote terrein voor de start van de bouw gereed zijn. Het metropo is echter voor onbepaalde tijd uitgesteld. Om in de toekomst de mogelijkheid voor de ondergrondse verbinding open te houden moesten de funderingen van alle vijf gebouwen opnieuw ontworpen worden. Alles rust nu op zogenaamde brugliggers waaronder later het S-Bahntrace kan worden aangelegd.

Het ontwerp van het twaalf verdiepingen hoge eindgebouw aan de Stresemannstrasse heeft met name veel hoofdbrekens gekost. Daar waar eens het beroemde ‘Haus Vaterland’ stond moet over drie verschillende tunnelbuizen worden gebouwd. Het gebouw rust in principe straks op twee punten en moet, om omvallen te voorkomen, tegen het naastgelegen gebouw worden afgestempeld. Een andere moeilijkheid die overwonnen moet worden doet zich voor aan het andere eind van het po. Langs de Hohe Bernburger Strasse loopt de metrotunnelbuis op een afstand van twee meter langs de kelder van het woonblok. De trillingen van de ondergrondse moeten daar worden opgevangen.

De ontwerpen voor de vijf gelijksoortige gebouwen zijn van vier architecten. Hoofdarchitect voor het gehele po is de Italiaan Georgio Grassi. Verder werkten mee de ontwerpers Pieter Schweger, Jurgen Sawade en het Zwitserse Buro Diener en Diener.

De eerste huurders van dit rastervormige bakstenencomplex moeten vanaf 1998 er hun intrek ke nemen.

Reageer op dit artikel